Μια κρίση βολική…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια κλιμάκωση που ευνοεί τις ηγεσίες των βασικότερων εμπλεκόμενων χωρών: τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλείται με παραπομπή με το ερώτημα της καθαίρεσης, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που οδεύει αποδυναμωμένος σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, καθώς σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, αλλά και τις ηγεσίες του Ιράν και του Ιράκ, που βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικές διαδηλώσεις το 2019.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 200 νεκρούς, 1.900 τραυματίες και 7.000 συλληφθέντες στο Ιράν στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, απόρροια της λαϊκής δυσαρέσκειας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η εκτέλεση του δεύτερου ισχυρότερου άνδρα της χώρας, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ βάζει σε δεύτερη μοίρα τέτοια θέματα πεζής καθημερινότητας.

Eνα μήνα νωρίτερα υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Είχαν προηγηθεί πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που θεωρείται διεφθαρμένη και των πανίσχυρων ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που την υποστηρίζουν. Toυλάχιστον 26 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε αυτές εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, η Βαγδάτη είχε την ευκαιρία για ανέξοδους όσο και δημοφιλείς τσαμπουκάδες απέναντι στην Ουάσιγκτον, καλώντας τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο μέσος όρος δημοτικότητας του Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του κυμαίνεται γύρω στο 40%, πολύ χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο του 52%-53% για τους προηγούμενους προέδρους. Με δεδομένο ότι ο Τραμπ διεκδικεί τον Νοέμβριο την επανεκλογή του και βρίσκεται αντιμέτωπος με την ψυχοφθόρο διαδικασία παραπομπής με το αίτημα της καθαίρεσης, μια εθνική κρίση αποτελεί μάννα εξ ουρανού για τη συσπείρωση της συντηρητικής εκλογικής του βάσης.

Tέλος, ο Νετανιάχου, αντιμέτωπος με μια σειρά κατηγοριών, διενεργεί προεκλογική εκστρατεία για να επανεκλεγεί τον Μάρτιο. Σε μια προσπάθεια να κατέλθει στην αναμέτρηση αναβαπτισμένος, ζήτησε πριν από λίγες μέρες από την Κνεσέτ να του παράσχει προσωρινή ασυλία. Η Βουλή δύσκολα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά του, αφού οι κατηγορίες σε βάρος του είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η ένταση στις σχέσεις Δύσης – Ιράν, όμως, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό. Ο ισραηλινός λαός, απειλούμενος ευθέως από την Τεχεράνη, στοιχίζεται πίσω από τον ηγέτη που ξέρει κι εμπιστεύεται σε περιόδους εθνικών κρίσεων. Πρόκειται, τελικά, για μια εξόχως βολική ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή