Το Κονκλάβιο (09/01/20)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πινγκ πονγκ και ευγένεια

Τα φαινόμενα απατούν. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ευγενής. Τουλάχιστον όταν θέλει και σε αυτούς που θέλει. Το λέω διότι αυτόπτης μάρτυρας που μετείχε στη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε το τετ α τετ Τραμπ – Μητσοτάκη μού περιέγραψε ότι η συζήτηση μεταξύ τους θύμισε παιχνίδι πινγκ πονγκ. Αμφότεροι, λέει, επέδειξαν ευγένεια και πολιτισμό (για τον έναν δεν είχα αμφιβολία). Δηλαδή, όπως μου το έθεσε, «κάθε φορά που ο ένας διέκοπτε, στη συνέχεια διέκοπτε και ο άλλος». Δεν ξέρω αν εδώ ταιριάζει το «μία σου και μία μου» ή αν απλώς το να διακόπτεις τον συνομιλητή σου είναι μεταδοτικό.

Της Λιβύης

Πληροφορούμαι δε ότι, εκτός όλων των άλλων, έγινε εκτενής συζήτηση για τη Λιβύη. Και δεν εννοώ μόνο για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, αλλά για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και τι σημαίνει το να παίρνει κανείς το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς (Αλ Σαράζ έναντι Χαφτάρ). Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά ο Τραμπ σχολίασε. Και το σχόλιο δεν είναι ακριβώς η επικρατούσα αντίληψη για την αμερικανική θέση.

Χρηματιστηριακά

Σχόλιο έκανε φυσικά ο Τραμπ και για το Χρηματιστήριο, με αφορμή τη συζήτηση για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια, του είχε κάνει εντύπωση η άνοδος του ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2019. Και ο Μητσοτάκης έσπευσε να σχολιάσει ότι η άνοδός του ήταν μεγαλύτερη από του αμερικανικού. 

Βαρέα και ανθυγιεινά

Δύσκολη δουλειά η δημοσιογραφία. Και όποιος νομίζει ότι οι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο συντάκτες, φωτογράφοι και κάμεραμεν καλοπερνούν, κάνουν μεγάλο λάθος. Το αντίθετο. Μαζί με αυτούς κακοπέρασαν και οι Ελληνες συνάδελφοί τους που κάλυψαν τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και δεν αναφέρομαι καν στην κλωτσοπατινάδα Ελλήνων και Αμερικανών μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ούτε καν στα άγρυπνα, αλλά κυρίως άγρια βλέμματα των υπευθύνων της εθιμοτυπίας του Λευκού Οίκου, που μέσα στον χαμό έδιναν οδηγίες στους δημοσιογράφους να κρατούν απόσταση ασφαλείας από το γραφείο…

Αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στο γεγονός ότι στάθηκαν για αρκετή ώρα υπό βροχή και με δύο βαθμούς θερμοκρασία να παρακολουθήσουν την υποδοχή του Μητσοτάκη από τον Τραμπ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τους ζητήθηκε από την εθιμοτυπία να αφήσουν τις ομπρέλες, ενώ λίγο αργότερα χιόνισε. Αν δεν είναι αυτά βαρέα κι ανθυγιεινά, τότε ποια είναι;

Χωρίς μεταφραστή

Στην αναμονή και ενόψει της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Λευκός Οίκος εφοδίασε τους διαπιστευμένους με κάποιες πληροφορίες για τον Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία, όπως μου λένε ότι αναφερόταν στο σημείωμα, «είναι πρώην στέλεχος της Deutsche Bank και επιχειρηματίας». Η πληροφορία δεν σταμάτησε εκεί. Το σημείωμα που εστάλη ανέφερε ακόμη ότι το ζευγάρι γνωρίστηκε στο Harvard Business School, απ’ όπου πήραν και οι δύο μάστερ. «Ο πρωθυπουργός έχει ακόμα πτυχίο από το Χάρβαρντ και μάστερ από το Στάνφορντ», αναφέρει το σημείωμα, για να καταλήξει στην ασφαλή υπόθεση ότι «δεν θα χρειαστεί μεταφραστής». Σχολιάζει ακόμα την τιμητική φρουρά της υποδοχής, που περιμένει «στωικά» μέσα στη βροχή και στο κρύο.

Το χρίσμα

Δεν ξέρω αν προσέξατε τα φωτογραφικά ενσταντανέ από το Οβάλ Γραφείο, αλλά σε ένα από αυτά φαίνεται ο Τραμπ να λέει κάτι στη Μαρέβα Μητσοτάκη κι εκείνη να γελάει. Αυτό μου λένε ότι προέκυψε όταν ο Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Πρώτη Κυρία πρέπει να είναι ενεργή σε κάποιον σκοπό με νόημα και να μην μένει στο παρασκήνιο. Τότε ο Τραμπ ρώτησε τη Μαρέβα με τι ασχολείται κι εκείνη του απάντησε ότι δραστηριοποιείται σε θέματα γυναικών και παιδιών, αλλά και επιχειρηματικότητας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε, μάλιστα, αν υπάρχει ο θεσμός της Πρώτης Κυρίας στην Ελλάδα, για να λάβει αρνητική απάντηση. Οπότε, της είπε ότι τη χρίζει ο ίδιος Πρώτη Κυρία. Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι ο Τραμπ έκανε δώρο στον Μητσοτάκη έναν ασημένιο δίσκο με χερούλια που παραπέμπουν σε κλάδο ελαίας. Και ο πρωθυπουργός τού χάρισε μανικετόκουμπα με νόμισμα ρέπλικα της κεφαλής του Αλεξάνδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή