Το Κονκλάβιο (14/01/20)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάει τα ρεκόρ

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ έχει σπάσει πολλά ρεκόρ. Κατ’ αρχάς, είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, επί των ημερών του οποίου, σημειώθηκε η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην φιλοατλαντική πολιτική. Οσονούπω έχω την εντύπωση ότι θα σπάσει και το ρεκόρ του μακροβιότερου Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Θυμίζω ότι η θητεία του έχει ήδη παραταθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Καθώς και ότι πρόσφατα είχε οριστεί ότι διάδοχός του θα είναι η σημερινή Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό. Δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στείλει επίσημο χαρτί, ζητώντας την έγκριση της Αθήνας για τη διάδοχό του. Ομως, οι πηγές μου από την Ουάσιγκτον λένε ότι εκεί δεν κινείται τίποτα. Ο διορισμός δεν έχει πάει καν στη Γερουσία που οφείλει να τον εγκρίνει.

Πάει για τετραετία

Την ίδια ώρα, δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο Πάιατ έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Μάικ Πομπέο, εξ ου και κάποιοι στοιχηματίζουν ήδη ότι θα κλείσει τετραετία και ότι θα παρακολουθήσει από την Αθήνα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (τον ερχόμενο Νοέμβριο). Οι ίδιες πηγές λένε ότι αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ίσως μάλιστα να αναλάβει υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, ή κάτι ανάλογο. Με άλλα λόγια, έχει μέλλον.

Συνέχεια

Μένω στον Πάιατ, ο οποίος χθες έκανε μπρίφινγκ στην πρεσβευτική οικία της Παναγή Κυριακού σε διπλωματικούς συντάκτες και στους πολιτικούς που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο. Κρατώ την ατάκα του ότι στα ελληνοαμερικανικά υπάρχει «συνέχεια» ανάμεσα στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση. Για τη σημερινή δεν είχα αμφιβολία. Μένει να φανεί πώς θα το πάει η προηγούμενη.

«Καμπάνες»

Και ξαφνικά, το μετρό της Αθήνας θύμισε πέρασμα από κάποια αμερικανική ζώνη του λυκόφωτος των Ευαγγελιστών με αντίστοιχο προπαγανδιστικό υλικό για τις «ανήθικες» που αρέσκονται στις… αμβλώσεις. Αναφέρομαι στην περίφημη αφίσα των ΣΤΑΣΥ που προκάλεσε σάλο και αποσύρθηκε με εντολή του υπουργού Μεταφορών και για την οποία δεν είχε παραμικρή ιδέα η κυβέρνηση ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Αλλά επειδή το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, πληροφορούμαι ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι. Το περιεχόμενο των διαφημίσεων θυμίζω ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης των ΣΤΑΣΥ. Εκεί μαθαίνω ότι θα χτυπήσουν «καμπάνες». Και δεν θα είναι ευχάριστες.

Διάσκεψη προέδρων

Από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής περνά σήμερα η κεφαλή της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας. Σημειώνω ότι πρόκειται για νέα επιτροπή που προκύπτει από τον νόμο για το επιτελικό κράτος, η οποία θα αποτελείται από νομικούς και οικονομολόγους. Η επιτροπή θα αντικαταστήσει την ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή), όμως, δεν θα ελέγχει μόνο τα νομοσχέδια. Θα αναλύει επιπλέον τις συνέπειες κάθε ρύθμισης και θα εξετάζει την εφαρμογή τους. Επικεφαλής της θα αναλάβει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Βλαχόπουλος και αντιπρόεδρος ο οικονομολόγος Νίκος Κυριαζής.

«Τζαρτζαρίσματα»

Σφίγγα δεν είναι ο πρωθυπουργός μόνο για τον εκλεκτό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι και για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου. Σημειώνω ότι η αρχική εντύπωση ήταν ότι τη θέση της νυν διευθύντριας του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβειρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου που θυμίζω ότι στο τέλος του μήνα πηγαίνει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον, θα αναλάμβανε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Εντέλει, όμως, την Παπαδοπούλου θα αντικαταστήσει πρέσβης. Και θα είναι πάλι, γυναίκα, η οποία μάλιστα είναι και στενή της φίλη: νέα διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια της Διεύθυνσης Α4 (ελληνοτουρκικά) του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θεωρώ την επιλογή ανεξάρτητη από τα «τζαρτζαρίσματα» στον άξονα Αθήνας – Αγκυρας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή