Οι προεδρολόγοι και τα άλογά τους

Οι προεδρολόγοι και τα άλογά τους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «καλλιστεία» της κυβέρνησης ευτελίζουν τον θεσμό του Προέδρου, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλόγως, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ακατάσχετη προεδρολογία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ευτελίζει τον νυν Πρόεδρο: τον εγκλωβίζει στην άστοργη αγκαλιά μιας μονοκομματικής εμμονής.

Δεν υπάρχει δημόσια δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες, η οποία να μην αναφέρεται, ενίοτε τελεσιγραφικά, στην υποψηφιότητα της προτίμησής του. Εφθασε να τη συνδέσει ακόμη και με τη στάση του κόμματός του στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Θα ήταν, όμως, άδικος όποιος φόρτωνε μόνο στον Τσίπρα τη μικροπολιτική κακοφωνία των ονομάτων. Εδώ και πολλές εβδομάδες, φαίνεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός που έχει παραφουσκώσει τη λιγότερο δραματική προεδρική εκλογή: τα media διψάνε για ιπποδρομιακή αδρεναλίνη. Και με τη σειρά τους, τα στελέχη όλων των κομμάτων ανταποκρίνονται εικοτολογώντας άλογα.

Κάπως έτσι, ο Μητσοτάκης έφθασε να (αυτο)παρουσιάζεται σαν σούφι στους βράχους του Μετσόβου, τις βουλές του οποίου διερμηνεύουν οι υπουργοί του με παραψυχολογικούς χρησμούς του τύπου «αισθάνομαι ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει». Το οσμίζεται από την πρωθυπουργική αύρα.

Κινδυνεύει ο θεσμός από αυτή τη φλυαρία; Μάλλον όχι. Τίποτε δεν μπορεί να πλήξει ένα θεσμό τόσο ακίνδυνο ώστε να μπορούν, δίχως αναστολές, να τον υπολήπτονται όλοι.

Για τον ίδιο λόγο, η επιλογή Προέδρου είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι την κάνει να φαίνεται η προεδρολογία. Πολύ λίγοι ενδιαφέρονται για το ποιος θα είναι ο διάδοχος. Αλλά οι περισσότεροι θα είναι έτοιμοι να τον σεβαστούν με το που θα ενδυθεί το προεδρικό σχήμα. Οπως το λέει παλιός πολιτικός: Ο Πρόεδρος είναι σαν τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι πολύ δύσκολο να μην είναι δημοφιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή