Η λάμψη του χρήματος και μιας ακόμη απουσίας

Η λάμψη του χρήματος και μιας ακόμη απουσίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, το τελευταίο πριν από την κρίσιμη μάχη στην Αϊόβα που πιθανώς να καθορίσει τον υποψήφιο του κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, έλειπαν δύο σημαντικά πρόσωπα που απασχόλησαν την ειδησεογραφία στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ο Κόρι Μπούκερ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. 

Η είδηση της αποχώρησης από την προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ –ενός από τους φερέλπιδες υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών– θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη από τους εκλογικούς παρατηρητές. Το ενωτικό μήνυμα του 50χρονου Αφροαμερικανού, πρώην δημάρχου του Νιούαρκ, δεν στάθηκε ικανό για να προσελκύσει αρκετούς υποστηρικτές, παρά το γεγονός ότι οι μαύροι αποτελούν βασικό πυλώνα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ποιος θα εκφράσει αυτούς τους ψηφοφόρους παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα για το κόμμα, και μια πρώτη ένδειξη αναμενόταν να δώσει το χθεσινό ντιμπέιτ. Με τον Μπούκερ να ακολουθεί την αποχώρηση της έτερης Αφροαμερικανής υποψηφίου Καμάλα Χάρις, ένας πιθανός κερδισμένος θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε μία πρώτη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μπάιντεν ανέβηκε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες. Στην Αϊόβα, ωστόσο, προηγείται σταθερά ο Πιτ Μπούτιτζιτς, ο οποίος ελπίζει να συγκεντρώσει γύρω του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.   

Ο Μπούκερ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που ζει σε μια φτωχή γειτονιά, σε κοινότητα μαύρων, όπως ο ίδιος τόνιζε στις ομιλίες του, και ήλπιζε να κερδίσει τους Αφροαμερικανούς μέσα από την προσωπική του ιστορία και τις πολιτικές του μάχες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής στα γκέτο. Ωστόσο παρά το εντυπωσιακό του βιογραφικό, τις ακαδημαϊκές και αθλητικές διακρίσεις, αλλά και τις προσδοκίες που δημιούργησε η υποψηφιότητά του για μία επανάληψη του φαινομένου Ομπάμα, ο Μπούκερ δεν κατάφερε να προσελκύσει αρκετές οικονομικές συνεισφορές για να παραμείνει στη μάχη. Οπως είπε, «μπήκα σε αυτόν τον αγώνα για να νικήσω, και πάντα έλεγα ότι δεν θα συνεχίσω αν δεν υπάρχει δίοδος για τη νίκη».

Ο δρόμος για τη νίκη είναι αντιθέτως στρωμένος με εκατομμύρια δολάρια για έναν άλλον πρώην δήμαρχο, τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που εισήλθε στη μάχη τελευταίος και δεν βρίσκεται καν στην Αϊόβα. Ο Μπλούμπεργκ υπόσχεται να ξοδέψει όσα χρήματα χρειαστούν για να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον πρόεδρο Τραμπ. Ηδη ξοδεύει εκατομμύρια σε διαφημίσεις που προωθούν την υποψηφιότητά του και επικρίνουν τον πρόεδρο Τραμπ. Οι εταιρείες στοιχημάτων του δίνουν 13% στις πιθανότητές του για το χρίσμα, πίσω από τον Σάντερς, τον Μπάιντεν και πολύ κοντά στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η τελευταία τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να «αγοράσει» το χρίσμα, και βέβαια το συγκριτικό πλεονέκτημα του Μπλούμπεργκ είναι η οικονομική του επιφάνεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οποιοσδήποτε άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος θα μπορέσει να διαθέσει το ήμισυ, ή ακόμη και το ένα τρίτο, των χρημάτων του προέδρου Τραμπ. Αντιθέτως, ο ίδιος υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει ένα δισ. δολάρια, ίσως και παραπάνω, για την προεκλογική του εκστρατεία. Το γεγονός δημιουργεί ένα τόσο άνισο πεδίο, που ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ δεσμεύθηκε να στηρίξει με αυτά τα χρήματα οποιονδήποτε κερδίσει τη μάχη για το Δημοκρατικό χρίσμα, ακόμη και αν δεν επιλεγεί ο ίδιος.

Ο Μπλούμπεργκ θα είχε κάποιες πιθανότητες να εκλεγεί αν οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι συσπειρωθούν εναντίον των προοδευτικών Σάντερς και Γουόρεν. Αυτό όμως δεν θα το δούμε παρά αρκετά αργότερα, μετά τις μάχες της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ. Αν κερδίσει ο Σάντερς την Αϊόβα, ίσως αυτό το σενάριο να έλθει πιο κοντά. Αν ο Μπούτιτζιτς καταφέρει να επικρατήσει, ίσως ο Μπλούμπεργκ να μην έχει αυτή την ευκαιρία. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν οι εφεδρείες του έναντι του προέδρου Τραμπ, που εξακολουθεί να υπερέχει έναντι όλων των υποψηφίων στη συγκέντρωση οικονομικών εισφορών για την προεκλογική εκστρατεία του. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης υποσχέθηκε άλλωστε ότι θα στηρίξει οικονομικά οποιονδήποτε Δημοκρατικό κερδίσει το χρίσμα. Αυτή ίσως αποδειχθεί και η σημαντικότερη συνεισφορά του στο Δημοκρατικό Κόμμα στην εκλογική μάχη με τον πρόεδρο Τραμπ.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή