ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολιτικός Σακελλαροπούλου

Η αλήθεια είναι πως η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικός με την τρέχουσα ερμηνεία του όρου. Είναι δικαστής που τίμησε για πολλές δεκαετίες το λειτούργημα και δεν μπορούσε –ακόμη και αν ήθελε– να εμπλακεί στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση. Στην Ελλάδα, ως πολιτικό εννοούμε κάποιον που βγαίνει στα τηλεπαράθυρα για να κατακεραυνώσει τους αντιπάλους.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, που δείχνει ότι η μέλλουσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι η πολιτικός με την τυπική έννοια του όρου. Εχει προσωπική σελίδα στο Facebook, την οποία μάλιστα διαχειρίζεται η ίδια και δεν την έκλεισε όταν έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκεί βρίσκεται το εξαιρετικό ανάγλυφο της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της. Θα παραθέσουμε μερικές τυχαίες αναρτήσεις της.

28 Μαρτίου 2019. «Το ετήσιο κοινό συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με θέμα Δίκαιο και τεχνολογία. Ευρύτατη και επίκαιρη θεματική… Πώς και πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως να προστατεύσουμε τα δικαιώματα από τις καταχρηστικές συμπεριφορές… Δύσκολη αναζήτηση…».

26 Μαρτίου 2019. «Η κρίση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. είναι πολύ ευρύτερη από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης… Δεν είναι όμως τυχαίο ότι από εκεί δείχνουν να ξεκινούν όλα…».

16 Αυγούστου 2019. «Αυτή τη νέα πρακτική, οι δίκες να διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό είναι να την προσέξουμε… Δεν συζητώ για τους δικαστές και την υποχρεωτική αυτοσυγκράτηση, αλλά γενικότερα για τους νομικούς… Είπαμε καφενείο (σ.σ.: είναι τα social media), αλλά τα γραπτά μένουν…».

15 Αυγούστου 2019. «Καμιά εικόνα δεν μπορεί να περιγράψει τη γοητεία της αυγουστιάτικης πανσελήνου… Ιδίως την ώρα που ανατέλλει κατακόκκινη…».

24 Αυγούστου 2019. «Μόλυβος, το συμπόσιο στη μνήμη του Σταύρου… Εισηγήσεις για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την πολιτική, μα πάνω απ’ όλα αναμνήσεις με τον Σταύρο που μοιράστηκαν μαζί μας όσοι τον γνώρισαν… Στοχασμός κ συγκίνηση… Ηταν ο Σταύρος που μας μάζεψε για άλλη μια φορά στον Μόλυβο να συζητήσουμε, να πιούμε ένα κρασί, να γελάσουμε κ να συγκινηθούμε… Ενα λιθαράκι για το μέλλον… Καλή αντάμωση!».

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η σελίδα της δεν έχει καμιά σχέση με την αντίστοιχη, π.χ., του κ. Παύλου Πολάκη, κάτι που συνηγορεί ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι η τυπική πολιτικός. Οι εισηγήσεις της, όμως, στα εγχώρια και διεθνή συνέδρια, οι αποφάσεις που υπό την προεδρία της εξεδόθησαν δείχνουν ότι η μέλλουσα Πρόεδρος είναι πολιτικός με την ουσιαστική έννοια του όρου. Σκέφτηκε, μελέτησε, ψήφισε, συναποφάσισε για εξαιρετικά πολύπλοκες υποθέσεις, ασχολήθηκε επισταμένως με την ουσία της πολιτικής, που είναι η επίλυση προβλημάτων έχοντας κατά νου τον νόμο και το Σύνταγμα…