Μέγκαν, είσαι σίγουρη;

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρη; Σκέψου τις καλές θέσεις που θα χάσεις στους αγώνες του Γουίμπλεντον, την ευκαιρία να γίνεις γραμματόσημο, αναλογίσου τη μεταφορά του κέρινου ομοιώματός σου στην αίθουσα με τους σελέμπριτι μακριά από την οικογένεια. Δεν πήρα απάντηση και κατέληξα στο ότι το θέμα είναι γλωσσικό.

Τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη Μέγκαν Μαρκλ τις χωρίζει η άβυσσος της αγγλικής γλώσσας. Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε η δούκισσα μίλησε για τα συναισθήματά της, τη δυσκολία να υιοθετήσει την αγγλική «ευαισθησία του stiff upper lip». Στην πρόσφατη δήλωσή της, η βασίλισσα, που έμαθε τα νέα τη στιγμή που τα πληροφορήθηκε κι ο υπόλοιπος πλανήτης, δήλωσε «απογοητευμένη».

Το απογοητευμένη μεταφράζεται σε θυμωμένη, είναι απλό και εύγλωττο στα αυτιά των Αγγλων. Η δήλωση περί συναισθημάτων είναι κάτι τρομερά περίπλοκο για τους Αγγλους, ίσως και για τους μη Βρετανούς, ίσως για όλους εκτός από τους μιλένιαλς που τους αρέσει να μιλούν για συναισθήματα. Οι Αγγλοι έχουν αισθήματα (νομίζω), απλώς έχουν μάθει να μην τα εξωτερικεύουν. Η έκφραση stiff upper lip χαρακτηρίζει έναν λαό, ως εκ τούτου δεν είναι ευαισθησία αλλά τρόπος ζωής. Το stiff μεταφράζεται σε ακαμψία και ψυχρότητα αλλά και σε αταραξία, σε αλυγισία που είναι συνώνυμη με τη σταθερότητα.

Η συνεννόηση δυσχεραίνει αν σκεφθούμε το εξής: μια πολυπληθή, ιεραρχημένη και δομημένη οικογένεια, με οικονομική ευμάρεια και αναγνωρισιμότητα, τα μέλη της οποίας δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους, συνεννοούνται με μεσάζοντες. Οι μεσάζοντες (βλ. αυλικοί) που είναι ηλικιωμένοι και κάπως βαρήκοοι, στο τέλος του παιχνιδιού «χαλασμένο τηλέφωνο», τη φράση που βγαίνει τη διοχετεύουν στα μίντια.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ ήταν δυσαρεστημένοι με τις διαρροές και με την κριτική που ασκούσαν τα ΜΜΕ, με τους ρόλους τους στην οικογένεια, με τη στενή παρακολούθηση του γιου τους. Αποφάσισαν να αποσυρθούν, να δουλέψουν και να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Αγγλίας και Καναδά, υποστηρίζοντας παράλληλα τη βασίλισσα στο έργο της. Παρότι δεν διαλέγεις α λα καρτ ό,τι σου αρέσει σε μια οικογένεια, η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση είναι γενναία. Γεμάτη ελπίδα, κουράγιο και ευθύνη. Ισως γι’ αυτό μας φοβίζει τόσο όλους. 

Μπορούμε όλοι να διακρίνουμε τι μπορεί να πάει λάθος σε αυτό το πλάνο. Το πρόβλημα, όπως πάντα, είναι τα χρήματα. Δεν θέλω να γίνω τόσο φθηνή ώστε να μιλήσω γι’ αυτά, αλλά αναγκάζομαι. Εχουν θα μου πείτε, 30 εκατ. εκείνος, 3,8 εκατ. εκείνη. Τα 33,8 εκατ. αποτελούν μια άψογη αφετηρία για ένα νέο ζευγάρι. Με το προσδόκιμο ζωής να έχει ανεβεί και με τη διά βίου ανάγκη τους για προστασία από τη Σκότλαντ Γιαρντ που κοστίζει 1 εκατ. ετησίως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

«Τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα;»: Αριστοκρατικούς τίτλους. «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα;»: Το βασιλικό αίμα. Ο Χάρι, ακόμα και αν του αφαιρέσουν τον τίτλο HRH, θα ανήκει πάντα στη βασιλική οικογένεια κατέχοντας στην ουσία το μπραντ «Sussex Royal». Μπορεί να εξαργυρώσει τον τίτλο κάνοντας θελήματα για φίλους, σεΐχηδες και ολιγάρχες. Αλλά εδώ πέφτουμε στο «τι άλλο δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα;»: Τη φιλία. Σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Michael Sandel (εκδ. Πόλις), όταν το χρήμα αγοράζει τη φιλία είτε τη διαλύει, είτε τη μετατρέπει σε κάτι άλλο.

Αδικα ανησυχώ. Είναι όλα μέρος μιας στρατηγικής, εκείνοι σίγουρα θα ξέρουν καλύτερα και θα τα έχουν συμφωνήσει. Ο Χάρι ήθελε πάντα μια πιο ήσυχη ζωή. Με νωπή ακόμα τη μνήμη από τη μητέρα του, η γέννηση του γιου του λειτούργησε ως θρυαλλίδα για τον προστατευτισμό που επιδεικνύει απέναντι στην οικογένειά του. Η Μέγκαν ήταν μια ανεξάρτητη, προοδευτική γυναίκα που επέλεξε τη δημοσιότητα επαγγελματικά. Την άντεχε ως ηθοποιός αλλά τη βαραίνει ασφυκτικά ο ρόλος της  δούκισσας όταν επέλεξε να παντρευτεί τον λιγότερο προοδευτικό θεσμό.

Βρέθηκε η μέση λύση, να ζήσουν ως σελέμπριτι. Χωρίς καθήκοντα αλλά με περισσότερη δημοσιότητα, ξεκινώντας από το Τορόντο με τελικό προορισμό το Λος Αντζελες. Αφήνοντας πίσω το Λονδίνο που έγινε τόσο σύντομα μια εχθρική και αφιλόξενη πόλη. Εχοντας όλα τα θετικά της βασιλείας, απαλλαγμένοι από τα καθήκοντα, την κριτική και τους εξωτερικούς παράγοντες που τους φέρνουν δυσφορία.

Τον Μάιο του 2018 έγραψα ένα γράμμα στη Μέγκαν. Τη ρώτησα εάν είναι σίγουρη ότι θέλει να γίνει πριγκίπισσα, καθώς πολλές θα το απέφευγαν αν μπορούσαν. Τώρα ξέρω την απάντηση.

* Η κ. Ελεάνα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή