Αθήνα – Λαχώρη χωρίς επιστροφή

Αθήνα – Λαχώρη χωρίς επιστροφή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν μια συνηθισμένη πτήση. Σε περισσότερες από τις μισές θέσεις στο αεροπλάνο τύπου Airbus A321 βρίσκονταν αστυνομικοί. Φορούσαν όλοι κίτρινα γιλέκα πάνω από τα πολιτικά τους ρούχα και δεν ήταν οπλισμένοι. Συνόδευαν 69 άνδρες. Τους είχαν αφαιρέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια και με την απογείωση έκοψαν τις πλαστικές χειροπέδες που τους είχαν περάσει κατά τη μεταγωγή.

Για λόγους ασφαλείας οι αεροσυνοδοί δεν θα σέρβιραν φαγητό (απαγορεύονταν ακόμη και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα), ούτε ζεστό καφέ, παρά μόνο σάντουιτς και αναψυκτικά.

Αφήσαμε την Αθήνα και, με ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος στην Τιφλίδα, συνεχίσαμε για τον τελικό προορισμό, το αεροδρόμιο της Λαχώρης στο Πακιστάν. Για τους 69 αυτό ήταν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Τον Μάιο του 2013 κάλυψα δημοσιογραφικά αυτή την πτήση απέλασης. Μεταξύ των Πακιστανών που επιστρέφονταν στη χώρα τους βρίσκονταν άνθρωποι που είχαν συμπληρώσει πολλά χρόνια ζωής στην Ελλάδα. Κάποιοι δεν διέθεταν ποτέ νόμιμα έγγραφα διαμονής και άλλοι, παρά τις προσπάθειές τους, δεν είχαν καταφέρει να τα ανανεώσουν. Ενας δούλευε ως ψαράς στην Κεφαλονιά αρχικά και αργότερα ως χτίστης στην Αθήνα.

Αλλος έκανε μεροκάματα ως ράφτης. Και οι δύο, μαζί με άλλους συνεπιβάτες τους, είχαν συμπληρώσει μήνες εγκλεισμού στην Αμυγδαλέζα.

Τους εντόπισαν σε επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας και παρέμειναν υπό μακρά κράτηση σε άσχημες συνθήκες μέχρι την απέλασή τους. Ταξίδευαν χωρίς αποσκευές, ορισμένοι όπως είπαν με τα ίδια ρούχα με τα οποία τους συνέλαβαν. Εκείνη η πτήση κόστισε 200.000 ευρώ, το 80% καλύφθηκε τότε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και το υπόλοιπο από το ελληνικό κράτος.

Η υλοποίηση παρόμοιων πτήσεων δεν ήταν τότε, ούτε είναι και σήμερα, απλή διαδικασία. Η απουσία διπλωματικών διαύλων με ορισμένες από τις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών (σε κάποιες η Ελλάδα δεν διαθέτει καν πρεσβεία) μπορεί να καθυστερήσει πολύ την πραγματοποίηση απελάσεων ή να τις ακυρώσει. Ακόμη και χώρες που έχουν προξενικές αρχές στην Αθήνα μπορεί να χρειαστούν πάνω από οκτώ μήνες για να εκδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η Ν.Δ. επιχειρεί να προτάξει στην ατζέντα της το θέμα των επιστροφών, ενώ στελέχη της έχουν υποστηρίξει ότι μέσα σε έξι μήνες θα απελαύνονται όσοι κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφυγες και βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο πολύπλοκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή