Μπροστά στον πειρασμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκκρεμότητα της απλής αναλογικής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ως επινόηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το διψήφιο προβάδισμα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, βάζει εξ ορισμού την κυβέρνηση μπροστά στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών.

Η ανοιχτή δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει τις διπλές κάλπες, αν δεν διασφαλίσει τις 200 ψήφους που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές, προκαλεί ψιθύρους για το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Είναι μια λογική συζήτηση με αυστηρά πολιτικούς όρους. Δεν βγάζει, όμως, νόημα για την αγορά και την οικονομία.

Το κλίμα σχετικής ευφορίας, για πρώτη φορά μετά την κρίση, όπως αποτυπώνεται κυρίως στη δραστική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό ακριβώς λόγω της πολιτικής σταθερότητας. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς είναι μια πολύτιμη κυβέρνηση για τους επενδυτές, μόνο αν έχει μπροστά της καθαρό διάδρομο με ορίζοντα 4ετίας.

Ακόμη και αν οι υπολογισμοί του Μαξίμου θεωρηθούν ασφαλείς, η προεκλογική περίοδος, η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης και η επανάληψη των εκλογών, στο καλύτερο σενάριο, θα στερήσουν χρόνο και ενέργεια από την οικονομία σε μια φάση που θα κριθεί η ποιότητα της ανάκαμψης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ικανοποιητικός, αλλά δεν είναι ιδανικός. Οι τράπεζες βελτιώνουν τη θέση τους, όμως το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διατηρεί τις σκιές πάνω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα κρατικά ομόλογα έχουν γίνει ελκυστικά, όμως ακόμη απέχουν από την επενδυτική βαθμίδα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς σε αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι de facto. Βασίζεται στην παραδοχή ότι θα υλοποιήσει με προτεραιότητα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και θα απαλλάξει το σύστημα από βάρη του παρελθόντος. Είναι ένα κεκτημένο για τη χώρα, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει, περιορίζοντας τα ρίσκα και τις αβεβαιότητες.

Οι παροχές ήδη από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης εκ των πραγμάτων διατηρούν ζωντανά όλα τα ενδεχόμενα. Είναι εξαιρετικά πιθανό, μέχρι το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός να κοντοσταθεί για να εξετάσει τα δεδομένα. Θα έχει προηγουμένως και μια καθαρή εικόνα για τον στρατηγικό στόχο της οικονομικής πολιτικής του, τη μείωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα για τη δημιουργία περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει νέες μειώσεις φόρων. Αν τον πετύχει, ο πειρασμός θα είναι μεγάλος.

Ομως, ζητούμενο για τη χώρα δεν είναι να αξιοποιήσει την οικονομία προς όφελος της κυβέρνησης, αλλά να αξιοποιήσει την τετραετία προς όφελος της οικονομίας. Οι αποφάσεις θα κριθούν βεβαίως και από τον αστάθμητο παράγοντα των εξελίξεων στα μέτωπα των ελληνοτουρκικών και της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

H εκλογολογία είναι δημοφιλές σπορ στην Ελλάδα. Μερικές φορές, όμως, συντρέχουν αντικειμενικοί παράγοντες που δίνουν υπόσταση στα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης όπως είναι φυσικό τα διαψεύδουν. Ομως, κακά τα ψέματα, το δίλημμα είναι υπαρκτό και απαιτεί προσεκτική, υπεύθυνη απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή