Η αυτοαξιολόγηση της κ. Κεραμέως

Η αυτοαξιολόγηση της κ. Κεραμέως

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε την παρρησία να παραδεχθεί τη σημασία του συστήματος χρηματοδότησης των ΑΕΙ που πρότεινε η Αννα Διαμαντοπούλου το 2009. Ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου προέβλεπε (στο άρθρο 63) η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων να γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών. Σήμερα, το σύστημα χρηματοδότησης που προτείνει η κ. Κεραμέως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ είναι παρόμοιο με το άρθρο 63· κάτι που δεν ξενίζει, αφού στενοί συνεργάτες της νυν υπουργού ήταν και στο επιτελείο της πρώην υπουργού. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως επιδεικνύει την πολιτική λεβεντιά να υιοθετεί μέτρα του ΠΑΣΟΚ ακυρώνοντας αποφάσεις στελεχών του κόμματός της, καθώς το σύστημα της Διαμαντοπούλου άλλαξε επί υπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου της Ν.Δ.

Είναι σαφές ότι η υπουργός έχει έναν σοβαρό σχεδιασμό για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασισμένο στους άξονες της αξιολόγησης, της ποιότητας και της εξωστρέφειας των ΑΕΙ. Το αποδεικνύει και με τις ενέργειες που κάνει (π.χ. το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) για να στηρίξει τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως το εμβληματικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.

Ωστόσο, το ζήτημα της ρύθμισης για τα πτυχία παιδαγωγικών των ιδιωτικών κολεγίων –περιλαμβάνεται στο ίδιο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και επικρίνεται με σφοδρότητα, καθώς εξισώνει τα πτυχία με των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ– σκίασε το υπόλοιπο νομοσχέδιο. Το επιχείρημα της υπουργού είναι πως «επιστρέφει» στη ρύθμιση που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μία τετραετία (2015-2019), αλλά την κατήργησε το 2019 για προεκλογικούς λόγους. Μάλιστα, η Ελλάδα έλαβε από την Ε.Ε. «αιτιολογημένη γνώμη-παράβαση 4061/2019», με την οποία η Επιτροπή εγκάλεσε τον τέως υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Ομως, η κ. Κεραμέως δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε την 4061 ούτε την ελληνική απάντηση στην Ε.Ε. το εξάμηνο της δικής της υπουργίας. Μάλιστα επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η κ. Κεραμέως εντέλει τα θαλάσσωσε. Γιατί με τη στάση της δείχνει να «οχυρώνεται» πίσω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εμφανίζεται χωρίς πολιτική στόχευση για τα κολέγια, ανάλογη με εκείνη για τα δημόσια ΑΕΙ, βασισμένη στους άξονες της αξιολόγησης, της ποιότητας και της εξωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή