Ο καμβάς μιας «συνεννοήσεως»

Ο καμβάς μιας «συνεννοήσεως»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Habemus Praesidentem μεν, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, και θεσμικά και χρήσιμα και τελετουργικά όλα αυτά. Πλην όμως τα ζωτικότατα και κρίσιμα ζητήματα για την πορεία, εάν όχι για τη σταθερότητα της χώρας, βρίσκονται εκτός της κοινοβουλευτικής αιθούσης, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην απέναντι ακτή του Αιγαίου.

Αυθαίρετες ενέργειες της Αγκυρας διαδέχονται η μία την άλλη· πολεμικές ιαχές εκστομίζονται από διάφορες πλευρές· «ενθαρρυντικές» τοποθετήσεις για την ελληνική πλευρά διατυπώνονται από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ και «ερμηνεύονται» με βάση την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Πίσω από τον θόρυβο στήνεται ο καμβάς μιας «συνεννοήσεως».

Απέστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ασθενεστέρα, όμως, όπως πολύ ευστόχως επεσήμανε στο σχετικό της ρεπορτάζ η «Κ», ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ να «αντιταχθούν ενεργά και κατηγορηματικά» σε «στρατιωτική λύση», όπως διαβεβαίωνε σε αντίστοιχη επιστολή του το 1976 ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ τον Ελληνα ομόλογό του Δ. Μπίτσιο. Ωστόσο, οι δύο επιστολές συμπίπτουν στη θέση ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικών «διαδικασιών».

Κατέπλευσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργούν έρευνες εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, και επιστρέψας από το Βερολίνο, όπου συνεφωνήθη «εκεχειρία», για να παραβιασθεί την επομένη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι «τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα μοιραστούν από τις δύο πλευρές», κάτι που όπως είπε «μέχρι στιγμής η Νότια Κύπρος δεν δέχεται». Είναι ένα πρώτο βήμα για λύση του Κυπριακού στη βάση «συνομοσπονδίας». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας πως τα νησιά, όσα αναγνωρίζει, και φυσικά η Κρήτη, έχουν μεν υφαλοκρηπίδα αλλά όχι δικαίωμα επί της ΑΟΖ.

Διέψευσε η Ρώμη ότι υπήρξε συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ιταλίας και Τουρκίας για θέματα αφορώντα την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των παρακτίων κρατών. Η Αθήνα, τέλος, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε εκ νέου ότι δέχεται μόνον παραπομπή στη Χάγη για θέματα υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ. Αυτός είναι ο «καμβάς» των διαπραγματεύσεων όταν και εάν αρχίσουν. Σήμερα ακόμη ευρισκόμεθα σε φάση κλιμακώσεως της κρίσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή