Εκπαιδευτική Τηλεόραση 2.0

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι ακόμη εκείνη την εκκεντρική καθηγήτρια που μας έκανε Κοινωνιολογία στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ηταν το είδος της ανοιχτόμυαλης καθηγήτριας που, αφού έκανε το μάθημά της, άφηνε πάντα 10 λεπτά στο τέλος για να κάνουμε πιο «ελεύθερες» συζητήσεις.  Ενα μεσημέρι (το θυμάμαι σαν τώρα) ξεστόμισε την παρακάτω φράση: «Είστε στην εφηβεία και είμαι σίγουρη ότι μια από τις αγαπημένες σας ασχολίες είναι η εξερεύνηση του σώματός σας. Το ελπίζω τουλάχιστον».

Στην αρχή έπεσε παγωμάρα στην αίθουσα. Αναρωτιόμασταν με τα μάτια αν είχαμε ακούσει σωστά και αν η φιλελεύθερη καθηγήτρια του σχολείου είχε αποφασίσει να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό. Δεν άργησαν φυσικά τα πρώτα χαχανητά, για να επικρατήσει σύντομα το γνωστό χάος.

Την τάξη επανέφερε η καθηγήτρια με νέα δική της παρέμβαση: «Δεν χρειάζεται να γκρεμίσετε το σχολείο επειδή κάποιος σας ρώτησε έμμεσα αν αυνανίζεστε. Γιατί στην πραγματικότητα δεν σας ρώτησα αυτό. Μιλούσα για κάτι πολύ ευρύτερο. Αναφερόμουν στην πολύτιμη για κάθε ανθρώπινο ον εξερεύνηση του ίδιου του σώματός του, που, πιστέψτε με, δεν έχει σχέση ούτε με την ηλικία ούτε με το φύλο. Πρόκειται για ένα οικουμενικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας το οποίο θα χαρώ να κουβεντιάσουμε».  Μέσα σε ένα λεπτό τα χαχανητά είχαν κοπεί μαχαίρι. Επιτέλους ένας καθηγητής μάς είχε μιλήσει για ένα θέμα που οι δικοί μας οι γονείς δεν είχαν ιδέα πώς να το προσεγγίσουν.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά ακούγοντας τη 14χρονη κόρη μιας φίλης να μας αφηγείται πόσο τη βοήθησε μια τηλεοπτική σειρά του Netflix (το όντως εξαιρετικό «Sex Education» συστήνεται εξίσου και σε γονείς). Και αναλογίστηκε πόσο, αντίθετα, δεν την είχε βοηθήσει καθόλου η καθηγήτρια Βιολογίας, η οποία στο κεφάλαιο της ανατομίας της Β΄ Γυμνασίου προσπάθησε με έκδηλη αμηχανία και άρον άρον να μεταδώσει την εκπαιδευτική ύλη σαν να αναφερόταν σε εξωγήινους.

Ας ελπίσουμε ότι η υπουργός Παιδείας, νέα μητέρα η ίδια, θα βρει τον χρόνο να δει το «Sex Education» ή έστω λίγα επεισόδια. Το σχολείο του 21ου αιώνα δεν περνάει μόνο μέσα από την αριστεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή