Ο κ. Τσίπρας κατά των ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κριτική στάση που τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας έναντι της συμφωνίας για την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ έχει τη διάσταση της ανακολουθίας. Αρνείται να ψηφίσει ουσιαστικά μια δική του συμφωνία, αφού αυτός τη διαπραγματεύτηκε. Επιπροσθέτως, με τη στάση του αυτή δεν κινείται στο αναγκαίο, σε αυτήν τη συγκυρία, πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Ωστόσο, η στάση του τέως πρωθυπουργού μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση υπό την έννοια ότι εκπέμπει προς την αμερικανική πλευρά το σύνθετο πλέγμα προσδοκιών, αλλά και προβληματισμού, που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Ελλάδας για τον ρόλο των ΗΠΑ. Και αυτό σε μια στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν εξαιρετική φάση. Η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων οικοδομείται με ταχείς ρυθμούς από την παρούσα κυβέρνηση, πάνω στη στέρεη βάση που, ίσως απρόσμενα, είχε δημιουργήσει η προηγούμενη.

Η αντίδραση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης αντανακλά την ανησυχία που, όπως λέει ο ίδιος, διακατέχει ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την «εκκωφαντική σιωπή» που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρόεδρο Τραμπ απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει τη στάση αυτή του πολιτικού του αντιπάλου στο εσωτερικό, για να υπογραμμίσει στο εξωτερικό την ανάγκη συνεχούς και πιο ηχηρής στήριξης προς την Ελλάδα.

Ακριβώς την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αν. Μεσόγειο από την απρόβλεπτη και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας και στην πράξη διακυβεύονται αμερικανικά και άλλα συμφέροντα –και η Ελλάδα είναι όχι απλώς στη ρητορική αλλά στην πράξη πυλώνας σταθερότητας, ειλικρινής εταίρος και στενός σύμμαχος της Αμερικής– η κυβέρνηση Τραμπ καλείται να παρέμβει ουσιαστικά και προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε με γενικόλογες διατυπώσεις την ελπίδα να αποφεύγονται οι προκλήσεις και οι εντάσεις στην περιοχή. Ομως, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η όποια αμερικανική παρέμβαση, πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να περιλαμβάνει τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ. Η Ελλάδα είναι όντως αξιόπιστος σύμμαχος και προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο –και υπερβαίνοντας τη δική μας μικροπολιτική σκηνή και κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα– η στάση του κ. Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή