Πτυχία εξ αποστάσεως

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπίζνα» χαρακτήρισε στις 16/12/2016 ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τα εξ αποστάσεως προγράμματα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Ο αείμνηστος γ.γ. του υπ. Παιδείας Γιάννης Παντής είχε κάνει λόγο στην «Κ» για «το νέο Ελ Ντοράντο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», με δεδομένο ότι τα e-learning προγράμματα μπορούν να έχουν μεγάλη συμμετοχή –έχει καταγραφεί ένα με 900 φοιτητές– και δίδακτρα έως 5.000 ευρώ το άτομο.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την περίοδο 2016-2017, καθώς είχαν θορυβήσει οι αποφάσεις κυπριακών ΑΕΙ να οργανώσουν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από βουλγαρικά και ρουμανικά ΑΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου είχε κάνει συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, ωστόσο δεν παρουσίασε αποτελέσματα. Πλέον τα πανεπιστήμια των Κυπρίων έχουν καταλήξει η δεύτερη λύση για όσους Ελληνες δεν καταφέρνουν να βρουν θέση στα ελληνικά ΑΕΙ.

Το ζήτημα των εξ αποστάσεως πτυχίων επανήλθε όταν κατά τις πρόσφατες προκηρύξεις για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή προσμετρήθηκαν και τίτλοι μεταπτυχιακών χωρών της Ε.Ε., και δη από την Κύπρο. Υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από τους κατόχους τίτλων ειδικής αγωγής από ελληνικά ΑΕΙ.

Το ίδιο συνέβη και κατά την πρόσφατη ρύθμιση αναγνώρισης των πτυχίων παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια-παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στη χώρα μας. Η ρύθμιση ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., ενώ ο ΔΟΑΤΑΠ είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αντίθετης πολιτικής κατεύθυνσης.

Καθώς η αγορά της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ανοίξει, απαιτείται πολιτική πυγμή για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και του ΔΟΑΤΑΠ στο θέμα είναι σημαντικός. Εξ ου και η αξία της επιλογής του Ορέστη Καλογήρου του ΑΠΘ (ένας ακόμη που επιλέγεται από τη Νίκη Κεραμέως και έχει θητεύσει στα νιάτα του στην Αριστερά· εν προκειμένω στον «Ρήγα» έως το 1987) για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού είναι καίρια.

Δεν έχει σημασία, όπως διακηρύττουν κάποιοι, εάν η αναγνώριση ενός πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ εξασφαλίζει εισιτήριο στον δημόσιο τομέα και άρα θίγονται τα δημόσια ΑΕΙ και οι συντεχνίες. Δεν είναι μόνο συντεχνιακό το ζήτημα. Είναι στρεβλή αυτή η οπτική. Οι έλεγχοι οφείλουν να γίνονται από την πολιτεία για να αντιμετωπιστούν οι τυχόν αγύρτες, που εκμεταλλεύονται τους νέους και τις οικογένειές τους. Αυτό πρέπει να κατανοήσουν η κ. Κεραμέως και το επιτελείο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή