«Σας ομιλεί το τρακτέρ σας»

«Σας ομιλεί το τρακτέρ σας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα θηριώδες τρακτέρ στην είσοδο της Διεθνούς Εκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Agrotica, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, το μεγαλύτερο τροχοφόρο τρακτέρ στον κόσμο, και μια συζήτηση-ξενάγηση με τον καθηγητή και πρώην υπουργό (θα μπορούσε αυτός ο διακεκριμένος επιστήμονας να είναι μόνιμος υπουργός, εάν προβλεπόταν μια τέτοια θέση) Θανάση Τσαυτάρη αρκούν για να πάρει κάποιος μη μυημένος μια μικρή γεύση από τον κόσμο του αύριο στον τομέα της γεωργικής καλλιέργειας, και τις αλλαγές που συντελούνται στο χωράφι.

Οσα ξέραμε για την καλλιέργεια της γης και το αγροτικό εισόδημα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Τα τρακτέρ του Βαγγέλη Μπούτα, του Κοκκινούλη και του Νασίκα ήταν καλά για να οργώνουν τον Κάμπο και για «επαναστατικές» εφορμήσεις εναντίον των οχημάτων (αύρες) της αστυνομίας και των ΜΑΤ, αλλά, πλέον, κάνουν, αν δεν έχουν γίνει ήδη, μόνο για παλιοσίδερα. Σκαρφαλώνοντας παλιά σε ένα τέτοιο τρακτέρ, έβλεπες στο κουβούκλιο το τιμόνι, ένα λεβιέ ταχυτήτων και το πεντάλ, και βρισκόσουν σε έναν χαλύβδινο όγκο πάνω σε μεγάλα λάστιχα. Τώρα, το κουβούκλιο του τρακτέρ, όπως αυτό που ανέβηκα στην Agrotica, αλλά και άλλων αγροτικών μηχανημάτων που εκτίθενται, θυμίζει περισσότερο κόκπιτ αεροπλάνου, που σε καλωσορίζει στην ψηφιακή, την ευφυή γεωργία, με την οποία η επιστήμη φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τη μακροβιότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης: την πείνα.

Ο κ. Τσαυτάρης κάνει λόγο για «μηχανήματα με σοφία», που επικοινωνούν με τους δορυφόρους, οι οποίοι τα κατευθύνουν για να κάνουν ό,τι πρέπει στο χωράφι, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν με μικρό κόστος σε μεγάλη ποσότητα φιλικό στον καταναλωτή, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπαίνοντας στο χωράφι ένα τέτοιο μηχάνημα, ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει με βάση τις οδηγίες που του δίνει το λογισμικό και δεν χρειάζεται να το κατευθύνει ο γεωργός, ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει μια ταινία ή να ακούει μουσική. Και ποιος αγρότης μπορεί να «πιλοτάρει» ένα τέτοιο τρακτέρ-ψηφιακή ορχήστρα, βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των παραδοσιακών καλλιεργητών; Ο Θανάσης Τσαυτάρης είναι καθησυχαστικός. Στον ελληνικό κάμπο αυξάνονται οι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογίες νέοι, που οδηγούν την καλλιέργεια της γης στη νέα εποχή. Οσο για το ποιοι μπορούν να αγοράσουν τα υπερσύγχρονα αυτά μέσα, η ΚΑΠ τα επιδοτεί έως και 100% υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος και ευτυχώς η ελληνική γεωργία κινείται στην τροχιά του.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή