Ο πρωθυπουργός ως «κόουτς»…

Ο πρωθυπουργός ως «κόουτς»…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μπάσκετ πολύ συχνά ο κόουτς ζητάει τάιμ άουτ, είτε για να ανακόψει τη φόρα και τον ρυθμό της αντίπαλης ομάδας είτε για να ανασυντάξει τη δική του. Κάτι ανάλογο ισχύει ενίοτε και στην πολιτική και ενδεχομένως είναι ώρα κάπως έτσι να ενεργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός και ταυτόχρονα «κόουτς» της κυβερνητικής ομάδας. Οχι για να ανακόψει τη φόρα και τον ρυθμό των αντιπάλων, γιατί όντως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ούτε φόρα ούτε ρυθμό έχει, αλλά για να ανασυντάξει τη δική του ομάδα. Και συνήθως η ανασύνταξη στο μπάσκετ γίνεται με οδηγίες, αλλά και αλλαγές παικτών…

Ηταν φανερό εξαρχής ότι ο πρωθυπουργός θα συναντούσε περισσότερες δυσκολίες στον δικό του χώρο παρά απέναντι στην  αντιπολίτευση. Η περιφανής νίκη του τον περασμένο Ιούλιο βασίστηκε ασφαλώς σε ένα πνεύμα εκσυγχρονισμού που εξέπεμπε ο ίδιος προσωπικά σε συνδυασμό με κλίση προς το κέντρο, όμως μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης το κλίμα αποστροφής που δημιούργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνεταίρος του με το ήθος, το ύφος και τα καμώματά τους. Αν προστεθεί η δυσαρέσκεια που ένιωσε η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της ανεπάρκειας της ηγεσίας του και των κακών χειρισμών της, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η νίκη ήλθε με αρκετές «δανεικές ψήφους». Και σίγουρα όχι επειδή το εκλογικό σώμα είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο στελεχικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε την πραγματικότητα και γι’ αυτό προσπάθησε να αναμείξει νεοδημοκράτες πολιτικούς με τεχνοκράτες στην κυβέρνηση. Ωστόσο, οι νοοτροπίες, οι παλιές συνήθειες και οι αδυναμίες ούτε αλλάζουν ούτε καλύπτονται επειδή ο αρχηγός έχει τη βούληση. Δεν το κατάφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν το μπόρεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου επί παντοδυναμίας τους και τώρα το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο σημερινός πρωθυπουργός.

Είναι αρκετοί οι υπουργοί της κυβέρνησης (και οι βουλευτές της συμπολίτευσης) που κάνουν ατυχείς δηλώσεις επιδεικνύοντας το πολιτικό έλλειμμά τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε εκδηλώσεις λαϊκισμού για να είναι αρεστοί, υπάρχουν οι άλλοι που παλινδρομούν επειδή δεν μπορούν να αντισταθούν σε πιέσεις, μερικοί απέδειξαν με αφορμή την υπόθεση του ποδοσφαίρου ότι εξαρτώνται περισσότερο από τον οπαδισμό, παρά από την παράταξή τους, άλλοι διακρίθηκαν για την έλλειψη θάρρους και ήδη αναδεικνύονται οι επιπόλαιοι και οι ανεπαρκείς. Παράλληλα, παρατηρείται μία γενική ακόρεστη δίψα για δημοσιότητα… Ισως αυτές οι επισημάνσεις να ακούγονται αόριστες, αναδύονται όμως από συγκεκριμένα συμβάντα και απτά παραδείγματα σε διάφορους χώρους.

Κανονικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει επισημάνει τα περισσότερα –αν όχι όλα– από τα παραπάνω φαινόμενα. Αγνωστο ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του και πότε σκέπτεται να τους υλοποιήσει. Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρινή, θα πρέπει να ενεργήσει ως «κόουτς» ανασυντάσσοντας την ομάδα του με επιπλήξεις, οδηγίες και αλλαγές. Πριν χαθεί ο έλεγχος του αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή