Η κατάρα του Τζορτζ Σόρος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζορτζ Σόρος παραμένει στα 90 του μία από τις πιο γενναίες και σύγχρονες φωνές για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, που απολαμβάνει να είναι επί δεκαετίες προσφιλής στόχος των όπου γης ρατσιστών, ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων και αντισημιτών, είπε πρόσφατα στο Νταβός ότι το Facebook εργάζεται συστηματικά για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Οτι υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, βάσει της οποίας ο ένας βάζει πλάτη στον άλλον. Ο «Ζουκ» επιτρέπει τη δημοσίευση μηνυμάτων στο Facebook χωρίς να εξετάζεται αν στηρίζονται σε αληθινά στοιχεία και ο «Ντον» προστατεύει την εταιρεία από τις έρευνες και τις επεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο το Facebook εξακολουθεί να μεγιστοποιεί τα έσοδά του και ο Τραμπ συνεχίζει να διαχέει παραπλανητική προπαγάνδα.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η παραπλανητική προπαγάνδα για τη Χίλαρι Κλίντον (π.χ. ότι συμμετείχε σε ομάδα παιδεραστών που συνεδρίαζαν σε μια πιτσαρία ή ότι έκρυβε ότι έπασχε από Πάρκινσον) ήταν το κυριότερο όπλο με το οποίο οι υπεύθυνοι της καμπάνιας Τραμπ προκάλεσαν τη συρρίκνωση της συμμετοχής στις εκλογές ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στις κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες που έγειραν την πλάστιγγα των εκλεκτόρων προς την πλευρά του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου. Η σκοτεινή πλευρά του Facebook αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι τo 2018 το κοινωνικό δίκτυο συνεργάστηκε με μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που από τη μια διέσπειρε φήμες ότι το Facebook γινόταν στόχος επειδή ο «Ζουκ» είναι εβραϊκής καταγωγής και από την άλλη προωθούσε την άποψη ότι η κριτική στο κοινωνικό δίκτυο οφειλόταν σε ανθρώπους που «συνδέονταν με τον Εβραίο Σόρος». Ηθελαν δηλαδή να αποσπάσουν υποστήριξη και από τους φιλελεύθερους αντιρατσιστές και από τους αντισημίτες ταυτόχρονα. 

Σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times ο Σόρος εξήγησε ότι το Facebook δεν είναι ένας ουδέτερος ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων, αλλά ένας  παγκόσμιος εκδότης που δημοσιεύει περιεχόμενο αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Και πρόσθεσε: Ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να απομακρυνθεί από τη διοίκηση του Facebook. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Αλλά ο Σόρος έθεσε πρώτος το θέμα και ο αφορισμός του μάλλον θα ακολουθεί το κοινωνικό δίκτυο σαν κατάρα από εδώ και στο εξής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή