Θεωρείο (05/02/20)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κρήτη

Μία από τις παγίδες –στις οποίες πέφτουν σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί– και θέλει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο λεγόμενος ιδρυματισμός του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτό θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, κάνοντας μίνι περιοδεία και συνδυάζοντας την επίσκεψη με την έναρξη ενός εμβληματικού έργου για τη μεγαλόνησο: την επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι. Οι περιοδείες μάλιστα θα συνεχιστούν με την πρώτη ευκαιρία…

Καραντίνα Ορμπαν

Πολιτική συνέλευση διάρκειας δύο ημερών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου τέθηκαν οι βασικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία. Στα αξιοσημείωτα, η ανακοίνωση του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τουσκ πως το κόμμα του Ορμπάν, Φιντέζ, θα είναι εκτός ΕΛΚ για ακόμα έναν χρόνο. Κοινώς σε… καραντίνα.

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο

Η εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα που καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο δεν ήταν η μοναδική έκπληξη για την ελληνική αποστολή στην Αιώνια Πόλη. Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη έχει και ιδιαίτερα διαμερίσματα για την ανάπαυση και τις συναντήσεις του εκάστοτε υπουργού με τους διεθνείς επισκέπτες. Η συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο έγινε σε ένα μεγάλο σαλόνι, στο οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες ενδεχομένως θα χωρούσε όλος ο δεύτερος όροφος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Πέρα, πάντως, από τον εντυπωσιασμό του αυτοκρατορικών διαστάσεων ιταλικού υπουργείου, ο Νίκος Δένδιας έμεινε ικανοποιημένος και από την ουσιαστική εξέλιξη των συζητήσεων. Ο Λουίτζι ντι Μάιο έκανε νύξη για «κάτι σαν Παλέρμο 2», παραπέμποντας στη σχετική πρώτη συνάντηση –που είχε γίνει στην πόλη από όπου ξεκίνησαν οι Σικελικοί Εσπερινοί– το 2018. Η οπερατική διάσταση των συζητήσεων είναι δεδομένη, το ζήτημα είναι οι επαφές για το Λιβυκό να μη λάβουν και τις ιστορικές διαστάσεις των Σικελικών Εσπερινών του 1282.

Surprise story

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το τελευταίο διάστημα το θέμα «επενδύσεις», με αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό και προσωπικές επαφές. Αυτό που επιχειρεί να πετύχει είναι η εμπέδωση του ήδη θετικού κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα. Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Αl Arabiya, έδωσε και έναν χαρακτηρισμό που περιγράφει αυτό που θέλει να πετύχει για τη χώρα. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη. Οπως το είπε: Surprise story.

H επιστροφή Στουρνάρα

Κάτι περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Κεντρικό πρόσωπο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θέμα, η συζήτηση επί της ενδιάμεσης έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη δημοσιονομική πολιτική 2019. Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιτροπής Στ. Καλογιάννης σχολίασε ότι είχε καιρό να γίνει μια τέτοια συνεδρίαση – προφανώς εξαιτίας του ότι ο Γ. Στουρνάρας ήταν πρόσωπο σχεδόν ανεπιθύμητο για τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Η σημερινή συζήτηση επί της ενδιάμεσης εκθέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πρώτη που γίνεται μετά το 2017. Η τελευταία ενδιάμεση έκθεση που συζητήθηκε ήταν του 2016», είπε ο κ. Καλογιάννης. «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι πάλι μαζί σας, μετά από αρκετά χρόνια», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Αποδεικνύεται, νομίζω, από τη χρονική διάρκεια και από το πλήθος των ερωτήσεων και των απαντήσεων, το πόσο χρήσιμες είναι οι αντίστοιχες συναντήσεις και συζητήσεις και πόσο λάθος έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση που επί τρία χρόνια τις απέκλειε, για προφανείς λόγους», σχολίασε με τη σειρά του ο παριστάμενος Χρ. Σταϊκούρας.

Ωριμο ή σάπιο;

Κατά την τελευταία συνέντευξή του (ΑΝΤ1), ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αρκετές φορές επιλέγει τα πάσης φύσεως προβλήματα «να τα λύνει η ζωή». Αν αυτό μεταφραστεί στο εσωκομματικό πεδίο, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να πάρει κάποιες δραστικές αποφάσεις, αλλά να αφήσει τις όποιες εξελίξεις να ωριμάσουν. «Αν κάτι ωριμάσει πολύ, μπορεί και να σαπίσει», σχολίαζε στον αντίποδα παλαιό στέλεχος του κόμματος, που προβληματίζεται από την εσωστρέφεια στην οποία πάει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση φιλίας από Μακρόν

Η μία φορά λες θα ήταν τυχαία. Η δεύτερη όμως δείχνει κάτι. Ο λόγος, για τον Εμανουέλ Μακρόν και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε προσωπική αναφορά στον Ελληνα αντιπρόεδρο, λέγοντας πως δουλεύει στενά με τον κ. Σχοινά για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Προχθές το βράδυ ωστόσο, ο κ. Μακρόν επανέλαβε την επίθεση… φιλίας. Σε δεξίωση που παρέθεσε ο Γάλλος πρέσβης στη Βαρσοβία, όπου ήταν προσκεκλημένος τόσο ο κ. Μακρόν όσο και ο κ. Σχοινάς, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε προσωπικό χαιρετισμό στον αντιπρόεδρο, δείχνοντας την εκτίμηση στο πρόσωπό του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή