Τόλμη, Παιδεία, ηγεσία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα υπέγραψε πρόσφατα εγκύκλιο με την οποία  ενημέρωνε τους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων και τους μαθητές των λυκείων της Αττικής για τη διοργάνωση από πανελλήνια ένωση γονέων ημερίδας με θέμα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση». Ουσιαστικά η κ. Γκίκα, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, τους προέτρεπε να συμμετάσχουν. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες πολιτών που επέκριναν την ένωση, η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ανάλογες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, μετείχε στην καμπάνια με τις αφίσες κατά των αμβλώσεων στο μετρό. Η αντίδραση της υπουργού Νίκης Κεραμέως στην απόφαση της κ. Γκίκα ήταν άμεση, αλλά δυστυχώς ελλιπής: ανακάλεσε την εγκύκλιο, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της.

Από την έως τώρα πορεία της στο υπουργείο Παιδείας, η κ. Κεραμέως έχει επιτύχει να μην της αμφισβητούνται η εργατικότητα, ο δυναμισμός και η σοβαρότητα. Τα εκπέμπει τόσο η ίδια όσο και το στενό επιτελείο της. Η κριτική που της γίνεται ως «συντηρητική με φιλοεκκλησιαστικές θέσεις» είναι άδικη και ρηχή, βασισμένη σε στερεότυπα. Είναι ουσιαστικά βαθιά σεξιστική. Και δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε υπουργό επειδή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επαίνεσε μία απόφασή του (όπως την κ. Κεραμέως για την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών), όταν έχει «εκπαραθυρωθεί» από τον τέως πρωθυπουργό υπουργός Παιδείας (ο Νίκος Φίλης το 2016) επειδή κόντραρε τον Αρχιεπίσκοπο.

Από την άλλη, η σαρκοβόρα διάθεση της κοινής γνώμης που συνηθίζει να επιτίθεται κατά κάθε κυβερνητικού αξιωματούχου, σαν η ίδια να έχει μαγικές λύσεις για κάθε θέμα που ο ίδιος αδυνατεί να κατανοήσει και εφαρμόσει, δεν είναι επαρκές επιχείρημα υπέρ της κ. Κεραμέως για τις επιθέσεις που δέχεται. Για παράδειγμα, η κίνηση της κ. Γκίκα για το θέμα της ημερίδας «αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα άστοχης απόφασης, στα όρια της ευήθειας» όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Η αγωνία για μία επιτυχημένη πολιτική διαδρομή μπορεί να  οδηγήσει σε  επιλογές που δείχνουν ότι εξασφαλίζουν διαύλους επικοινωνίας και  με ετερόκλητο κομματικό ακροατήριο. Αλλωστε,  για τις ψήφους όλοι ρίχνουν νερό στο κρασί τους! Ωστόσο, η δοσολογία θέλει προσοχή και η  κ. Κεραμέως πρέπει να επιλέξει με ποιους βρίσκεται σε πολιτική διάσταση  και αυτό να αποτυπωθεί στην υπουργική της επικοινωνία. Και να το κάνει γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή