Θεωρείο (06/02/20)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη διαρροή

Ξεκινάω από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που, πριν καν αναλάβει τα νέα καθήκοντα, αναγκάστηκε να προβεί στο… σύστημα της διαρροής για να σταματήσει η αγαπημένη ελληνική συνήθεια: η παραφιλολογία. Συγκεκριμένα, συνεργάτες της κ. Σακελλαροπούλου με διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωναν πως «η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο». Και κάπως έτσι το σίριαλ της μη θρησκευτικής ορκωμοσίας έλαβε τέλος.

Το μέλλον Παυλόπουλου

Μένοντας στο Προεδρικό και στον σημερινό ένοικο, μαθαίνω πως ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος από την επομένη της αλλαγής σκυτάλης –είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαρτίου– θα αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή του ιδιότητα, μέσω της οποίας θα γίνονται και οι παρεμβάσεις. Βασισμένες πάντα στο τρίπτυχο: ερμηνεία Συντάγματος, διεθνές δίκαιο και εθνικά δίκαια.

Οι… επαγγελματίες της Ν.Δ.

Συνεχίζεται η πρωτότυπη πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη να κάνει ξεχωριστές συναντήσεις με τους βουλευτές της Ν.Δ. βάσει… επαγγέλματος. Το concept προβλέπει να γίνονται συναντήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. με κριτήριο το επάγγελμά τους με τον αντίστοιχο αρμόδιο υπουργό. Επί παραδείγματι, οι γιατροί βουλευτές της Ν.Δ. συνάντησαν τον Βασίλη Κικίλια. Επόμενη συνάντηση που βρίσκεται στα σκαριά είναι η συνάντηση όσων έχουν σχέση με τεχνικά επαγγέλματα με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.

«Αθώος» ο καφές

Η πολιτική ουρά του… καφέ μεταξύ Κώστα Γείτονα και Αλέκου Φλαμπουράρη συνεχίζεται. Χθες το ΚΙΝΑΛ ενημέρωσε –έστω ατύπως– πως δεν αλληθωρίζει προς καμία κατεύθυνση και ο… καφές των δύο παλαιών φίλων δεν σημαίνει κάτι ως προς την αλλαγή στάσης της Χαρ. Τρικούπη έναντι της Κουμουνδούρου. Οπως βεβαίως λέει μια παλιά παροιμία, «μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Αποστρατεία

Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί γνωστοποίησε χθες ο Θύμιος Λυμπερόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Λυμπερόπουλος σημειώνει πως «επειδή η παρουσία μου θεωρείται ότι μειώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της ομοσπονδίας με την κυβέρνηση, μετά το τέλος της θητείας μου (Νοέμβριος 2020) δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές». Υπενθυμίζεται πως ο γνωστός συνδικαλιστής των αυτοκινητιστών το τελευταίο διάστημα είχε φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε βρεθεί και σε προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο χρησμός του «Πόλντο»

Μπορεί ο Νίκος Βούτσης να μοιάζει και να είναι αυστηρός, αλλά έχει και χιούμορ και αυτοσαρκασμό, που τον βοηθούν να στέλνει και καλύτερα τα μηνύματα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, και βετεράνος των εσωτερικών μαγειρεμάτων της Αριστεράς, παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διάφορες γκρίνιες που εκδηλώνονται ήδη ανάμεσα στις τάσεις. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, όταν έμπιστοι συνομιλητές του τον ρωτούν ποια είναι η άποψή του για τα πράγματα, απαντά σιβυλλικά, χαμογελώντας κάτω από τα μουστάκια του, πως έχει ζήσει τρεις διασπάσεις και δεν θα υπάρξει μία τέταρτη. Για όποιον ξέρει να ερμηνεύει τον έμπειρο πολιτικό, η φράση είναι κεκαλυμμένη νουθεσία προς κάποιους να μην το παρακάνουν…

ΣΥΡΙΖΑ μείον 20%

Χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε συζήτηση και για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Θυμίζω πως το θέμα είχε τεθεί και παλαιότερα και είχε μείνει σε εκκρεμότητα. Η απόφαση που ελήφθη είναι να υπάρξουν περικοπές της τάξεως του 20%, χωρίς ωστόσο να γίνουν μειώσεις προσωπικού. 

Ρωτούν και… φεύγουν

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν σε ουκ ολίγες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ενα από τα συχνά φαινόμενα είναι βουλευτές να προσέρχονται κατά την έναρξη, να κάνουν τις όποιες ερωτήσεις τους στον εκάστοτε προσκεκλημένο (χθες στον υφυπουργό Δικαιοσύνης) και μετά να… φεύγουν, πριν ακούσουν τις απαντήσεις. Συνήθως επικαλούνται «ανειλημμένες υποχρεώσεις» ή κάποια άλλη συνεδρίαση επιτροπής όπου είναι μέλη κ.λπ. Λεπτομέρεια; Η κάθε επιτροπή είναι 75 ευρώ έξτρα, αρκεί να δηλωθούν τουλάχιστον δύο παρουσίες κατά τη συνεδρίαση.

Επικίνδυνη αποστολή

Σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, για να μιλήσει για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής και τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. Είναι προφανές πως τον υπουργό θα τον περιμένουν συνδικαλιστές για να τεθούν θέματα στα οποία –για να το θέσω κόσμια– αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Το Σάββατο πάντως θα έρθουν… ενισχύσεις, καθώς στη Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί και ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη μετάβαση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή