Θεωρείο (07/02/20)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γαλάζια» ετοιμότητα

Κάτι πρωτότυπο διοργανώνει η Ν.Δ. στις 16 Φεβρουαρίου. Στα γραφεία της Πειραιώς θα μαζευτούν 300 και πλέον άτομα, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, για μια ημερίδα επιμόρφωσης. Συγκεκριμένα, θα τους μιλήσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Πάτροκλος Γεωργιάδης. Οι ημερίδες θα συνεχιστούν και, πλην της ενημέρωσης, δείχνουν και μια πρόθεση του κόμματος να κρατήσει «ζεστά» τα στελέχη του.

Συγχωνεύσεις

Μένω στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Αυτό που μαθαίνω είναι πως επίκεινται συγχωνεύσεις στον κομματικό μηχανισμό και συγκεκριμένα στις νομαρχιακές. Δηλαδή αν στον νότιο τομέα της Αθήνας υπάρχουν για παράδειγμα τρεις νομαρχιακές, θα γίνουν μία. Τα πάντα βεβαίως θα συζητηθούν στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., αλλά η πρόθεση είναι δεδομένη. Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται οι συνήθεις νεοδημοκρατικές γκρίνιες, ειδικά όταν αφαιρούνται τοπικές μικροεξουσίες. Το γεγονός, ωστόσο, πως η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί δικλίδα… ηρεμίας.

Επιμόρφωση γυναικών

Τρίτο και τελευταίο νεοδημοκρατικό, και μετά περνάω στη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ακόμη μία απόδειξη της πλήρους κομματικής ετοιμότητας που θέλει να έχει η Ν.Δ. είναι η περαιτέρω επένδυση στο γυναικείο φύλο. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Σάββατο διοργανώνεται στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. «γαλάζια» επιμόρφωση με τη συμμετοχή μόνο γυναικών, που ανήκουν είτε στο μητρώο στελεχών είτε είναι μέλη των νομαρχιακών. Το σεμινάριο γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής ακαδημίας που διοργανώνει η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.

Δούρου για γραμματέας

Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επενδύσει πάντως στις γυναίκες. Παρά την αβεβαιότητα για το πού θα καταλήξουν τα εσωτερικά ζητήματα, υπάρχει και κάτι βέβαιο: μετά το συνέδριο, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν θα είναι γραμματέας του κόμματος. Η ονοματολογία στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει, χωρίς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι πως ο επόμενη γραμματέας θα είναι γένους θηλυκού. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι της Ρένας Δούρου, ενώ ακολουθούν της Ολγας Γεροβασίλη και της Εφης Αχτσιόγλου.

Κολλημένα τα μέλη

Η εικόνα που παρουσιάζει το i-syriza, δηλαδή η πλατφόρμα εγγραφής νέας μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα είναι ανάλογη της γενικής εικόνας του κόμματος. Εχει δηλαδή βαλτώσει. Οπως μάλιστα έλεγαν συριζαϊκές πηγές στη στήλη, υπάρχει κόσμος που θέλει να γραφτεί, ο οποίος όμως το αποφεύγει λέγοντας «λύστε πρώτα τα εσωκομματικά σας και θα έρθουμε… μετά».

Κακή χημεία

Μένοντας στον χώρο –τον ευρύτερο, για να μην παρεξηγηθούμε ένθεν κακείθεν– πηγή που γνωρίζει καλά τα συριζο-κιναλικά μού έλεγε πως τα δύο αυτά κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να τα βρουν για έναν λόγο: η προσωπική χημεία μεταξύ Φώφης και Αλέξη είναι κακή. Και τα πάντα και στην πολιτική είναι θέμα προσωπικών σχέσεων. Δεν μου είπε τι θα γίνει όμως αν αλλάξει κάποιος από τους δύο.

Ο κανόνας 1-1-1

Ετσι μαθαίνω ότι το λένε στο ΚΙΝΑΛ: κανόνας 1-1-1. Τι είναι αυτός; Κάθε νέο στέλεχος, είτε βουλευτής είτε όχι, θα πρέπει να βγαίνει κάθε εβδομάδα σε ένα κεντρικό κανάλι, σε ένα περιφερειακό και σε ένα ραδιόφωνο. Ο στόχος είναι να έχουν τα ίδια τα στελέχη την… άνεση να κάνουν γνωστές στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις του κόμματος και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η νέα γενιά. Από στόχους στο ΚΙΝΑΛ καλά πάνε…

Ομογενειακή πίεση

Με επιστολή προς τα διπλωματικά γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, αλλά και των αρμόδιων υπουργών, ομογενειακές οργανώσεις παίρνουν θέση για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τεθεί τέλος στις μεταναστευτικές ροές και να «θωρακιστούν τα σύνορα». Οι ομογενείς πάντα έχουν άποψη για τα της πατρίδας. Και καλά κάνουν.

Σπέκουλα με τα γεύματα

Στην αντιπολιτευτική σύγχυση και στην πίεση που δέχεται στο εσωκομματικό πεδίο αποδίδουν στην κυβέρνηση τη «χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση», όπως την αποκάλεσε ο Στέλιος Πέτσας, από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα της λιποθυμίας μιας μαθήτριας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχολικών γευμάτων, για να πάρει απάντηση με αριθμούς: τα γεύματα που διανέμονται είναι κατά 5.275 αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και η συμμετοχή των μαθητών αυξημένη κατά 8,42%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή