Ευρωπαϊκή κρίση αξιών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραίτηση του Γερμανού φιλελευθέρου (FDP) Τόμας Κέμεριχ από την πρωθυπουργία του κρατιδίου της Θουριγγίας έλυσε την περίπου 24ωρη κρίση που δημιούργησε η ανάδειξή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής AfD και του χριστιανοδημοκρατικού CDU. Η παρέμβαση της Αγκελα Μέρκελ έλυσε το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνησή της, ωστόσο έμεινε η αλγεινή εικόνα που άφησε πίσω η σύμπραξη της Χριστιανοδημοκρατίας με ένα κόμμα, το οποίο περικλείει στον ηγετικό πυρήνα της ανθρώπους όπως ο Μπγιορν Χέκε, που θεωρούν ότι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο συνιστά πρωτοτυπία καθώς αποτελεί «μνημείο ντροπής στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας». Προφανώς, ο συγκεκριμένος απομακρύνθηκε από την εμπροσθοφυλακή της AfD, αλλά αυτή είναι μια πάγια τακτική αυτών των ομάδων. Επιχειρείται, δηλαδή, στη Γερμανία από ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα το οποίο ουσιαστικά προτείνει τον εξορθολογισμό του Ολοκαυτώματος. Ο χώρος δεν είναι αρκετός για να εξηγηθεί για ποιο λόγο ανεβαίνουν στην Ευρώπη κινήματα όπως η AfD, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, φαιδρές προσωπικότητες όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Νότος γλίτωσε μεν από τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά η επικράτηση ενός αταβιστικού δήθεν εθνοκεντρικού αταβισμού δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Σίγουρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας. Σίγουρα βρίσκεται σε αποδρομή.

Ηδη από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη διεθνή σκηνή επικράτησαν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση, με τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη να αδυνατούν να συγκρατήσουν έστω και τα προσχήματα, υποχωρώντας ατάκτως από την Ανατολική Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή. Η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας, η παράλληλη πληθυσμιακή απίσχνανση της Δύσης και η διαφαινόμενη οικονομική υποχώρηση αποτελούν όλα παράγοντες και δείκτες μετρήσιμους. Εκείνο που υποδηλώνεται από την ενίσχυση των κινημάτων μισαλλοδοξίας και απομονωτισμού ανά την Ευρώπη (ηπειρωτική και νησιωτική) είναι και μια άλλη κρίση πολύ βαθύτερη. Κρίση ηθικών αξιών. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις με αποτελέσματα. Οπότε η εμπλοκή σε μια ψευτοϊδεολογική συζήτηση για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα είναι περιττή, αν όχι αυτοχειριασμός. Η χώρα χρειάζεται χέρια, μυαλά και λύσεις και όχι εκ του ασφαλούς ρητορείες. Απαιτείται δουλειά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή