Οι καλές και οι κακές ΜΚΟ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το είπε ο πρωθυπουργός, το επαναλαμβάνουν οι υπουργοί, το αναμασούν και όλες οι ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης. Υπάρχουν –λένε– λογιών λογιών Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στα νησιά. Και, όπως γίνεται πάντα, τις χωρίζουν χονδρικώς: σε καλές και σε κακές. Ή, εκτείνοντας το κριτήριο Κουμουτσάκου, σε φωτεινές και σκοτεινές.

Υπάρχει όμως ένα μεθοδολογικό πρόβλημα σε αυτήν την κατηγοριοποίηση, που οδηγεί σε προβληματικά αποτελέσματα. Ουδείς έχει δημοσιοποιήσει τα κριτήρια που χωρίζουν τις «καλές» ΜΚΟ από τις «κακές», με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι η τάδε ΜΚΟ είναι «φωτεινή» και η δείνα «σκοτεινή». Διατυπώνονται μόνο νεφελώδεις καταγγελίες του στυλ «ναι μεν υπάρχουν ΜΚΟ που επιτελούν έργο, αλλά υπάρχουν και οι “άλλες” (το πιάσατε το υπονοούμενο;) και χρέος της πολιτείας είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Και τα κριτήρια, για να υπάρχει και ο αναγκαίος δημοκρατικός έλεγχος; Δεν ξέρουμε. Καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του, αλλά και τα δύο είναι ασαφή.

Το κερασάκι είναι να συνωμοσιολογεί από του βήματος της Βουλής ο αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη αναπληρωτής υπουργός περί «μαύρων και σκοτεινών κύκλων συμφερόντων», χωρίς διευθύνσεις και ονόματα, και χωρίς συλλήψεις, που είναι η δουλειά του. Βεβαίως, εδώ που τα λέμε, είναι καλύτερο να συνωμοσιολογεί απ’ ό,τι να πράττει, διότι την τελευταία φορά που τα σαΐνια της Κρατικής Ασφάλειας ανακάλυψαν κύκλωμα ΜΚΟ-διακινητών γίναμε ρεζίλι της οικουμένης.

Το 2018 έπιασαν, μαζί με άλλους, μια νεαρή κολυμβήτρια από τη Συρία. Της φόρτωσαν τον μισό ποινικό κώδικα, αλλά στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι τα φοβερά «πειστήρια» ήταν μεταξύ άλλων κάτι φωτογραφίες από αραβικές ιστοσελίδες.

Σήμερα η Σάρα Μαρντίνι γυρίζει όλο τον κόσμο διηγούμενη σε συνέδρια όσα τράβηξε κατά την προφυλάκισή της. Για να ξεφτιλιστούμε διεθνώς δεν αρκούν οι αστυνόμοι-Σαΐνηδες. Απαιτείται και το κλίμα για τις «κακές» ΜΚΟ. Αυτό δημιουργεί πίεση στους υπουργούς «να κάνουν κάτι», και οι υπουργοί μεταφέρουν την πίεση στα εντεταλμένα όργανα για να εκτίθεται η χώρα διεθνώς.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έφριξαν τα διεθνή ΜΜΕ, όταν άκουσαν τα κυβερνητικά σχέδια περί «ελέγχου των ΜΚΟ». Οχι τίποτε αριστεροί και λίμπεραλ, αλλά έφτασε η συντηρητική Die Welt (6.2.2020) να σχολιάζει ότι «η αντιμετώπιση από το ελληνικό κράτος των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή. (…) Εάν οι Αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα, θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε (για τις ΜΚΟ). Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας, η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι Αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή