Θεωρείο (09/02/20)

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη;

Πριν από δύο χρόνια η κ. Γεννηματά είχε δώσει το «παρών» ύστερα από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ. Σε λίγους μήνες πραγματοποιείται το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είθισται, σε κάθε συνέδριο καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί. Στην περίπτωση λοιπόν που η Κουμουνδούρου ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή προσκαλέσει την κ. Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει το «παρών». Το σκεπτικό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακριβώς το ίδιο όπως η απόφασή της να παραστεί στο συνέδριο της Ν.Δ.

Ικανοποίηση Σαμαρά

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναδείξει, έπειτα από μια περίοδο που το θέμα είχε πέσει επικοινωνιακά, την υπόθεση της Novartis, αλλά και τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μαθαίνω πως έχει ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, για τους λάτρεις των λεπτομερειών, η Νέα Δημοκρατία αφιέρωσε εντός της εβδομάδας δύο ολόκληρες παραγράφους, σε άτυπη ενημέρωσή της για την επικαιρότητα, για το θέμα της Προανακριτικής, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα μετά την κατάθεση της κ. Τσατάνη. Το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για «παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, εν τω μεταξύ, είχε επαναλάβει σε δήλωσή του πως η υπόθεση θα πάει «μέχρι τέλους».

Δύο αξιολογήσεις

Η διαδικασία της αξιολόγησης των υπουργών που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με γοργούς μάλιστα ρυθμούς είναι γνωστή. Αυτό που είναι άγνωστο είναι πως σε παράλληλο χρόνο προχωρεί και η αξιολόγηση των υπουργών από τους… βουλευτές. Οπως μου μεταφέρουν αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους για το ποιοι υπουργοί δεν τους κλείνουν ραντεβού ούτε με… αίτηση.

Πυρά Καστανίδη

Το ΚΙΝΑΛ εντός της εβδομάδας ξόρκισε τη φημολογούμενη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε όμως το ίδιο και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος, αφού δήλωσε τον προβληματισμό του για τη δημοσκοπική εικόνα του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε πως «την ηγεσία δεν ξέρω αν την προβληματίζει», άφησε και νέα αιχμή. Ο βουλευτής εντοπίζει «μια διαβολική επίθεση εναντίον αυτών που έχουν φύγει από το ΚΙΝΑΛ κι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά αντίθετα βλέπει «μια αγγελική προσέγγιση για αυτούς που φύγανε από το ΚΙΝΑΛ και αξιοποιήθηκαν ως κυβερνητικά στελέχη στη Ν.Δ.».

Χαμηλοί τόνοι από Ζαγοράκη

Πολύ προσεκτικός και με χαμηλούς τόνους μού λένε πως είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό της στάσης που θέλει να κρατήσει είναι πως στο γραφείο του έφτασαν σωρηδόν αιτήματα για συνεντεύξεις και εκείνος αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Δεν κράτησε την υπόσχεση

Κοπή πίτας είχαμε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να αθετεί την υπόσχεσή του μέσα σε… δευτερόλεπτα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποσχέθηκε πως όποιος κερδίσει το φλουρί θα πάρει επτά –αντί για δύο– ημέρες άδεια. Το φλουρί έπεσε όμως στον γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας Κώστα Αλεξανδρή και προφανώς είναι αδύνατον να του δοθεί εβδομαδιαία άδεια. Κατά τα λοιπά, που δεν είναι ακριβώς λοιπά αλλά σημαντικά, ο υπουργός συμμερίστηκε την ανησυχία των διπλωματικών υπαλλήλων για την περικοπή 47% στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Mε τον σκληρό Κουρτς

Διαβολοβδομάδα έχει μπροστά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Μέσα σε λίγα 24ωρα θα έχει αρχικά τετ α τετ με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (φωτ.), όπου θα τεθεί επί τάπητος το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Οι θέσεις Κουρτς είναι γνωστό πανευρωπαϊκά πως είναι σκληρές για το θέμα. Το κρας τεστ για τον αντιπρόεδρο δεν σταματά εκεί, καθώς ακολούθως μεταβαίνει στο βαυαρικό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένος του CSU, με θέμα συζήτησης τις ευρωατλαντικές σχέσεις, παρουσία του «σκληρού» πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Εισηγήσεις σε Τσίπρα

Πολλούς και πολλά ακούει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω εσωκομματικής καταιγίδας στο κόμμα του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ακούει χωρίς να μιλάει. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που δέχεται είναι να πάρει και κεφάλια, με όσους του προτείνουν τέτοιες δραστικές λύσεις να λένε πως είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Talking politics

Μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναζητούν άμεσα τρόπους να αυξηθεί η συμμετοχή στο i-Syriza που παραμένει χαμηλά. Εντός της εβδομάδας μάλιστα καθιέρωσαν τη νέα λειτουργία talking politics. Πώς θα λειτουργεί αυτή; Προβλέπονται συνεντεύξεις στην πλατφόρμα, όπου το δικαίωμα ερωτήσεων προς τα στελέχη του κόμματος θα το έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη, καθώς οι ερωτήσεις θα υποβάλλονται online. Μάλιστα την πρώτη συνέντευξη… στελέχους του κόμματος θα δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Πηγή μου, καλή στα συριζαϊκά, μου μετέφερε πως σε τρεις ημέρες τέθηκαν 1.400 ερωτήσεις προς τον τέως πρωθυπουργό.

Διακτινίζεται ο υπουργός

Σε έναν από τους πιο δραστήριους υπουργούς της κυβέρνησης αναδεικνύεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Εσωτερικών δίνει πολλές φορές την εντύπωση πως διακτινίζεται και προλαβαίνει το βαρύ πρόγραμμα του υπουργείου. Στα αξιοσημείωτα είναι πως, μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει να σφυρηλατήσει πλέον δεσμούς και με τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, παρότι είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται ενεργά με την πολιτική. Η συγκεκριμένη σχέση μάλιστα δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί στα νότια της Αθήνας, όπου λέγεται πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή