Οι αποφάσεις και το δόλωμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, μερίδα της τοπικής κοινωνίας στα Γιαννιτσά «έβραζε». Επειτα από τις ανακοινώσεις για δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην πόλη, σε λιγότερο από 24 ώρες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο πυρκαγιές στα στρατόπεδα Φιλιππάκου και Καψάλη. Οι αντιδρώντες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Λίγες ημέρες αργότερα κάτοικοι των Αθύρων όργωσαν με τα τρακτέρ τους έναν αγρό στις παρυφές του χωριού τους. Είχαν ενημερωθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις για την κατασκευή χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

«Είμαστε ο σκουπιδότοπος του νομού. Στα Γιαννιτσά έβαλαν φωτιά στα στρατόπεδα και το έδιωξαν το πρόβλημα και βρήκε ο δήμαρχος λύση εδώ», είπε τότε μια κάτοικος στον συνάδελφο Γιάννη Παλαιολόγο, ο οποίος βρέθηκε για την «Κ» το επόμενο πρωί μπροστά στη σκαμμένη γη. Εχουν σημασία οι λέξεις τις οποίες επέλεξε η κάτοικος: «σκουπιδότοπος» και «πρόβλημα».

Τέσσερα χρόνια αργότερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε από τα λάθη των προκατόχων της. Η άγνοια που γεννά καχυποψία και φόβο και λειτουργεί ως προσάναμμα στον ρατσισμό αντιμετωπίζεται με μετριοπάθεια, ενημέρωση και σχέδιο. Οχι με λύσεις της τελευταίας στιγμής, επιτάξεις εκτάσεων και καλλιέργεια μισαλλόδοξου κλίματος.  Πώς θα καταφέρει μια κυβέρνηση να έχει σύμμαχό της μια τοπική κοινωνία όταν τα ίδια τα στελέχη της τορπιλίζουν εδώ και καιρό τις προσπάθειές της;

Βαφτίζουν το προσφυγικό ως μεταναστευτικό (ακόμη κι αν τα πραγματικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα – μέσα στο 2019 το 55,9% των αιτούντων άσυλο σε Α΄ βαθμό έλαβαν προσφυγικό καθεστώς ή επικουρική προστασία) και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη. Δαιμονοποιούν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς τεκμηρίωση και στοιχεία. Οταν κάποιος είναι απροετοίμαστος, τότε μέλημά του είναι να υποδείξει εχθρούς.

Η κυβέρνηση όφειλε να είναι έτοιμη, γιατί γνώριζε. Οφειλε να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για ένα σύνθετο ζήτημα, όπως δεν το έκανε ουδείς πρωτύτερα. Μπορεί να μοιάζει ως βολική λύση η επίρριψη ευθυνών αλλού, να είναι δελεαστικά τα μισόλογα ή η υπεραπλούστευση. Οταν έρχεται, όμως, η ώρα των αποφάσεων είναι δύσκολο να απαγκιστρωθεί η κοινή γνώμη από τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή