Η επίδραση Ντόναλντ Τραμπ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι στον έντυπο Τύπο έχουμε τουλάχιστον ένα λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για την άνοδο στη εξουσία αμφιλεγόμενων ηγετών με ροπή προς τον λαϊκισμό. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle, με θέμα την αύξηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων στις ΗΠΑ λόγω του «φαινομένου Τραμπ».

Από την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2018, οι συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times αυξήθηκαν από 1,5 σε 2,5 εκατομμύρια, ενώ σήμερα αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια. Αντίστοιχες είναι οι επιδόσεις της εφημερίδας Washington Post, που όπως και οι N.W. Times έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη διοίκηση Τραμπ. «Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Τύπος έψαχνε τη θέση του στην κοινωνία. Η αποστολή μας είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ», είχε επισημάνει ήδη από το 2017 ο διευθυντής των New York Times Ντιν Μπάκετ. 

Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται σε Βραζιλία και Μ. Βρετανία, χάρη στους Ζαΐρ Μπολσονάρο και Μπόρις Τζόνσον αντίστοιχα. Από τότε που ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σταματά τις καταχωρίσεις στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Folha de S. Paulo, οι συνδρομές στην ιστοσελίδα της αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ στη Μ. Βρετανία ο Guardian είναι κερδισμένος από την επικριτική στάση του απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον και το Grexit.

Στην Ελλάδα, η άνοδος του λαϊκισμού τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης δεν συνδυάστηκε με τη στροφή των πολιτών στον έντυπο Τύπο και στο πιο ψύχραιμο και καλοδουλεμένο δημοσιογραφικό προϊόν. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων κατέρρευσαν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των λεγόμενων παραδοσιακών Μέσων προχώρησε με αργούς ρυθμούς και εκείνοι που είναι πρόθυμοι να «αγοράσουν» για ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παραμένουν λίγοι. Αντίθετα, κέρδισαν δημοφιλία αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες και έντυπα που δήθεν «ξεσκεπάζουν όσα κρύβουν οι άλλοι».  Τίποτα από τα παραπάνω δεν προξενεί εντύπωση.

Δεν φημιζόμαστε για την αναγνωστική μας κουλτούρα, και στις εγχώριες και διεθνείς έρευνες για τον βαθμό αξιοπιστίας των ΜΜΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Παραμένει ζητούμενο ο Τύπος στην Ελλάδα να βρει τη θέση του στην κοινωνία, στοίχημα που, όπως αποκάλυψαν οι επιδόσεις των New York Times, της Washington Post, του Guardian, μπορεί να κερδηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή