Θεωρείο (16/02/20)

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο draft με το «τι» και το «πώς»

Πριν από περίπου ένα μήνα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για την εκπόνηση του νέου σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία με επικεφαλής τον καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη. Οπως μαθαίνω, την Τρίτη, σε χρόνο dt δηλαδή από την ανάληψη καθηκόντων, θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό ένα πρώτο draft του σχεδίου ανάπτυξης. Το draft αφορά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας και δεν θα λέει μόνο «τι» πρέπει να γίνει αλλά και «πώς».

Το άγχος των υπουργείων

Δεν ξέρω αν ευθύνονται οι πληροφορίες για πιθανό ανασχηματισμό γύρω στο Πάσχα. Πάντως εντός της εβδομάδας τα υπουργεία που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την καθιερωμένη αξιολόγηση ήταν «στα κόκκινα». Το βάρος σήκωσαν οι συνεργάτες των υπουργών που έτρεχαν μέχρι τελευταία στιγμή για να παρουσιάσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αρτιότητα το έργο των υπουργείων τους στον πρωθυπουργό.

Μαθήματα Γιαννάκου

Η Κατερίνα Μονογυιού ήταν ένα από τα πρόσωπα της εβδομάδας λόγω της πολύ κακής ομιλίας της στη Βουλή, που έγινε viral. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, ο φωτογραφικός φακός έπιασε την εμπειρότερη όλων στα κοινοβουλευτικά, Μαριέττα Γιαννάκου, να έχει πιάσει τετ α τετ τη νεαρή βουλευτή και να της μιλάει. Και εκείνη βεβαίως μόνο άκουγε και μάλιστα με προσοχή…

Πασπαρτού ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας είναι γνωστό πως αποτελεί ένα κομβικό πρόσωπο στα του Μεγάρου Μαξίμου, που ασχολείται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Το τελευταίο διάστημα, εκτός των άλλων, έχει αναλάβει ακόμα ένα δύσκολο έργο. Να μιλάει με βουλευτές για επενδύσεις που αφορούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, ώστε να έχει σαφή εικόνα ανά την επικράτεια. Και οι βουλευτές βεβαίως είναι πολύ ευτυχισμένοι με αυτό.

Κρίσιμο ραντεβού Αδώνιδος

Μένω στο κομμάτι των επενδύσεων και στον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη. Ο τομέας του χωρίζεται σε δύο, το ίδιο δύσκολα, κομμάτια. Το ένα είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων και το άλλο η παραμονή όσων ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Το δεύτερο είναι ίσως πιο κρίσιμο, καθώς αν φύγει κάποιος που είναι ήδη εδώ, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από μια επένδυση που απλώς δεν ήρθε. Για αυτόν τον λόγο, εντός της εβδομάδας ο υπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους ιστορικής πολυεθνικής ώστε να λυθούν προβλήματα και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας.

Ενημέρωση Αβραμόπουλου

Προσωπικό ενδιαφέρον δείχνει, όπως είναι λογικό, ο τέως επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για την εξέλιξη της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου. Οπως μου μετέφεραν μάλιστα, εντός της εβδομάδας συναντήθηκε στο γραφείο του με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. στην Προανακριτική Κώστα Καραγκούνη, Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη, όπου συζήτησαν για την πορεία των ερευνών.

«Ασπίδα» Γεροβασίλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην Προανακριτική για τον τέως υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Δεν είναι μόνο ο σκληρός Λάππας που έχει γίνει σαφώς πιο ήρεμος. Μου μεταφέρουν πως η Ολγα Γεροβασίλη εντός της εβδομάδας έλεγε σε πασοκοσυριζαϊκό πηγαδάκι πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας να πάρουν πάνω τους ολόκληρο τον χειρισμό Παπαγγελόπουλου.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

«Διαβολοβδομάδα» είχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως σας έλεγα την περασμένη Κυριακή. Μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στο βαυαρικό Κοινοβούλιο προσκεκλημένος του CSU με θέμα συζήτησης τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Εκεί, στην αίθουσα συνεδριάσεων, δεσπόζει μια γιγαντιαίων διαστάσεων αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με τον κ. Σχοινά να μη χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί λέγοντας πως εδώ και 2.500 χρόνια, όσες φορές η φιλελεύθερη Δύση ήλθε αντιμέτωπη με τον δεσποτισμό της Ανατολής βγήκε νικήτρια.

Το «μυστήριο»… λύθηκε

Παρουσία του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Βαγγέλη Αντώναρου έγινε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ. Η σχετική παρουσία τροφοδότησε τη φαντασία και το παρασκήνιο, καθώς ούτως ή άλλως το πρώην στέλεχος της Ν.Δ. έχει δείξει σαφώς τη συμπάθειά του στον τέως πρωθυπουργό. Η παρουσία ωστόσο ήταν με την άλλη… πλευρά. Ο Αντώναρος είναι προσωπικός φίλος του κ. Χόγερ ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η απόδειξη ήρθε λίγο μετά, καθώς ήταν παρών και στη συνάντηση του Χόγερ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Διπλά πυρά

Η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπου διαμαρτυρόταν για το φημολογούμενο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή. Πώς απαντούν από τη Χαρ. Τρικούπη; Ανεπίσημες πηγές έλεγαν πως η κ. Γιαννακοπούλου λέει όσα λέει γιατί απλώς είναι σε ανοικτή γραμμή με τη… Ν.Δ. Και μάλιστα όχι κρυφά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτά δημοσίως συναντήσεις που κάνει με υπουργούς της Ν.Δ. Οι συναντήσεις πάντως της κ. Γιαννακοπούλου με υπουργούς της κυβέρνησης, για να ξέρετε, δεν αρέσουν και σε πολλούς «γαλάζιους» της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή