Karkinaki και Μάτι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έξι παιδιά που έχουν νικήσει τον καρκίνο. Τη Νεφέλη, τον Αντώνη, τη Χρυσούλα, τον Φίλιππο, την Ιωάννα και την Κατερίνα, όπως φυσικά και τους γονείς τους, μέλη της ομάδας με το γλυκόπικρο όνομα «karkinaki», της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σύστησαν γονείς σε μια προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να μπει στην ατζέντα, να γίνει «ορατός», ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή. Στη συνάντηση, οι γονείς έθεσαν το πάγιο αίτημα των φορέων που ασχολούνται με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για επαναλειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση εξήγγειλε την ενεργοποίηση του Μητρώου, όπου θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι ασθενείς, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας. Ηταν μια καλή μέρα για την κοινωνία των πολιτών και κυρίως για τις οικογένειες που έχουν περάσει ή περνούν σήμερα τη δοκιμασία.

Ποιος άνθρωπος με τα μυαλά στο κεφάλι του και την καρδιά στη θέση της θα επέλεγε αυτή την είδηση για να κάνει μικροπολιτική; Αν κάτι είναι off limits είναι ο καρκίνος. Αν κάποιο θέμα είναι υπεράνω κομμάτων, αν κάτι μας υπερβαίνει, είναι αυτό. Κι όμως, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για δημόσιες σχέσεις προς άγραν ψήφων, ψέγοντας μάλιστα τους γονείς που συνοδεύονταν από τα παιδιά τους. «Μακάρι το συγκεκριμένο, πάγιο αίτημα, να το είχε ικανοποιήσει η προηγούμενη ηγεσία ή και η πιο προηγούμενη, επειδή είχε πιέσει γι’ αυτό κάποιος άλλος», απάντησε εκ μέρους των γονιών από το karkinaki, o Γιάννης Λιάρος. «Δεσμεύτηκε, όμως, να το ικανοποιήσει η παρούσα. Και εμείς είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε ότι η δέσμευση θα γίνει σύντομα πράξη, για όλους – ακόμα και για αυτούς που δεν τους αρέσει εκείνος που δεσμεύτηκε να το κάνει ή εμείς που του το ζητήσαμε».

Εχει ξεχαρβαλωθεί η πυξίδα, πολλοί πορεύονται στα τυφλά ως προς το τι είναι θετικό, τι είναι κακό, τι θα ωφελήσει όλους, τι θα μας βλάψει σαν κοινωνία ή τι ενδείκνυται για φθηνή αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας προχθές άφησε να εννοηθεί ότι στο Μάτι τα σώματα ασφαλείας «δούλευαν» για τη Νέα Δημοκρατία. «Στη δική μας πλάτη» όπως είπε, χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς λέει. Οι ηγεσίες δίνουν τον τόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή