Θεωρείο (18/02/20)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρισμένοι σε «στρατόπεδα»

Με τόσες ειδήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Φίλοι συριζαίοι, μου έλεγαν πως η αίθουσα που έγινε η Κεντρική Επιτροπή ήταν εξαρχής χωρισμένη σε στρατόπεδα. Οι προεδρικοί κάθονταν κοντά στον Τσίπρα, οι υπόλοιποι μαζεμένοι από την άλλη πλευρά. Ηταν μάλιστα τόσο «καθαρός» ο διαχωρισμός, που όταν έγινε η ψηφοφορία για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών, όλα τα ναι ήταν μαζεμένα από τη μία πλευρά και τα όχι από την άλλη.

Σόκαρε την αίθουσα

Είχε προηγηθεί πάντως ένα σκληρό διήμερο. Το highlight πάντως του διημέρου ήταν η αναφορά Τσίπρα στους followers, που πήγαινε συστημένη στον Πάνο Σκουρλέτη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευθείες αναφορές. Και όπως έμαθα, όταν πέταξε το καρφί πως δεν μπορούν τα μέλη να θεωρούνται υποτιμητικά followers… «πάγωσε» η αίθουσα.

Ενεργοποιείται το Μητρώο Στελεχών

Για να ξέρετε, πάντως, δεν έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικό πατριωτισμό και δεν θέλει «να μολυνθεί από ξένους». Εχει και η Ν.Δ., βεβαίως. Αφού από τη φύση της άλλωστε είναι και η συντηρητική παράταξη. Επτά μήνες λοιπόν μετά τις εκλογές, και αφού υπήρξε ένα «πάγωμα», το λεγόμενο Μητρώο Στελεχών επανέρχεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για τα σχεδόν 5.000 μέλη που είχαν εγγραφεί πριν από τις εκλογές και θα μπουν και πάλι σε διαδικασία ενεργοποίησης υπό τη γραμματεία στρατηγικού σχεδιασμού που ήδη τους κάνει σεμινάρια. Μάλιστα περίπου 20 από αυτούς θα αναλάβουν συντονιστές ανά την Ελλάδα των υπολοίπων μελών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως για τη Ν.Δ. και τον γραμματέα Στέλιο Κονταδάκη είναι τα συγκεκριμένα στελέχη να ενταχθούν ομαλά στον κομματικό ιστό, καθώς, όπως αντιλαμβάνομαι, στο βαθύ κόμμα υπάρχουν αντιδράσεις από τις κατά τόπους ΝΟΔΕ, που τους θεωρούν «ξένους». Είπαμε, δεν διαθέτει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικό πατριωτισμό.

Οι αρμοί της… Θάνου

Πολύς λόγος έγινε για τους αρμούς της εξουσίας που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τους οποίους πρέπει να ελέγξει η «δεύτερη φορά αριστερά», όταν –και εάν– επανέλθει στην εξουσία το κόμμα. Η αναφορά προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από τη «γαλάζια» πλευρά και τα υπόλοιπα κόμματα. Σήμερα πάντως στις Βρυξέλλες ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκδήλωση με θέμα «To κράτος δικαίου και οι ανεξάρτητες αρχές» με ομιλήτρια εκτός των άλλων την κ. Βασιλική Θάνου. Είναι και αυτός ένας «αρμός» εξουσίας.

Ποια αυτοκριτική;

Η Κ.Ε. πάντως του ΣΥΡΙΖΑ είχε και το τελικό κείμενο απολογισμού. Οποιος το διάβασε ολόκληρο όπως ο υπογράφων, νομίζω αντικειμενικά θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα: το κείμενο είναι περισσότερο μία προσπάθεια διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών αλλά και εύρεσης δικαιολογιών για μία σειρά από σφάλματα, παρά μία προσπάθεια επίπονης μεν αλλά ειλικρινούς αυτοκριτικής.

Προσωπική πρωτοβουλία

Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για προσωρινό «πάγωμα» της επίταξης στα νησιά, δεν ήταν κάτι συμφωνημένο κεντρικά, αλλά αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του ίδιου. Αυτό που δεν άρεσε στο Μαξίμου ήταν πως από τα συμφραζόμενα του υπουργού φάνηκε ότι υπάρχει κάποια κυβερνητική οπισθοχώρηση στο θέμα των κλειστών κέντρων. Κάτι που βεβαίως δεν υφίσταται. Τώρα όσον αφορά τη συζήτηση με τους νησιώτες και την προσπάθεια συγκλίσεων, που είναι το άλλο σκέλος της πρωτοβουλίας Μηταράκη, είναι βεβαίως ευπρόσδεκτη.

Η άλλη πλευρά

Μένω στο μεταναστευτικό και την άλλη του διάσταση, την ανθρωπιστική. Πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Καρύδη πραγματοποίησε επίσκεψη στα δύο αστυνομικά τμήματα του Δήμου Πειραιά, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανθρώπινες ανάγκες των μεταναστών που κρατούνται εκεί λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων. Το ΣΕΜΠ δεσμεύθηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στουρνάρας έως το 2026

Αυτήκοος μάρτυρας μου μετέφερε πως σε πρόσφατο άτυπο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους ξένων funds ερωτήθηκε τι σκέφτεται να πράξει όσον αφορά τη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία παρεμπιπτόντως λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και για την ακρίβεια στις 25 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός, βέβαιος, απάντησε πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη, με τον οποίο άλλωστε υπάρχει συναντίληψη σε μία σειρά βασικών θεμάτων. Συνεπώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οδεύει ολοταχώς προς νέα εξαετή θητεία, μέχρι δηλαδή το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή