Ενας αναγκαίος ελιγμός

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρατε τις επιτάξεις! Αρατε τις επιτάξεις!» Αλλά και το ακόμη ωραιότερο: «Εμείς θέλουμε αγάπη!». Ακουγα τον διάλογο που έκανε μέσω της ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης με τον Νότη Μηταράκη και αναρωτιόμουν αν ο άνθρωπος είναι αδίστακτος ή απλώς γελοίος. Ισως το ότι ισορροπεί μεταξύ των δύο και η αμφιβολία που προκαλεί, να είναι το μυστικό της επιτυχίας του.

Παρά την εντυπωσιακή προστακτική, πάντως, δεν πέρασε το δικό του: δεν ήρθησαν οι επιτάξεις ούτε πάγωσαν – και ας λέει ο κ. Μουτζούρης. Τι να παγώσει, εξάλλου, όταν χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες (το καλό σενάριο) μέχρι να μπουν μπουλντόζες στα οικόπεδα; Επομένως, ο Μηταράκης έδωσε στον Μουτζούρη κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχε. (Υπό μία έννοια, του έδωσε τον μουτζούρη…) Επιπλέον, κέρδισε και χρόνο για τη συγκέντρωση δυνάμεων (μπουλντόζες, εξειδικευμένα συνεργεία κ.λπ.), ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη στιγμή που η γραφειοκρατία θα επιτρέψει την εκκίνηση των εργασιών.

Επίσης, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η υποκρισία του κ. Μουτζούρη, ο οποίος δεν προσέρχεται σε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον υπουργό (εκτός από τις τυχαίες στην τηλεόραση…) και με το θράσος που μόνο ένας συριζαίος θα διέθετε, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει διάλογο. Το περιθώριο της εβδομάδας που έδωσε ο Μηταράκης θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων των τοπικών παραγόντων. Μέχρι τώρα, πάντως, οι προτάσεις τους ήσαν αστείες, π.χ. εδώ ένα οικόπεδο για πεντακόσιους, εκεί ένα άλλο πάλι για πεντακόσιους, δηλαδή προτάσεις του ποδαριού που γίνονται με το ζόρι.

Ενα πράγμα που μάλλον θέλουν να αγνοούν οι αντιδρώντες στη δημιουργία κλειστών κέντρων είναι ότι, με την εμμονή τους να κλείνουν τα μάτια στη γεωγραφική πραγματικότητα, θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Αν οι αφιχθέντες μεταφερθούν στην ενδοχώρα, παύει και η δυνατότητα επιστροφής τους στην Τουρκία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η διαλογή, μεταξύ εκείνων που δικαιούνται άσυλο και των άλλων, να γίνεται επιτόπου στα νησιά και, συνεπώς, είναι πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα στα νησιά για τους προς επιστροφή. Κάτι, λοιπόν, που είναι απαραίτητο να συνυπολογίσουν οι κύριοι Μουτζούρηδες είναι ότι χωρίς τη συμφωνία αυτή τα νησιά τους θα πληγούν πρωτίστως από το μεταναστευτικό. Και τότε συμπάθεια δεν θα βρίσκουν, ενώ τώρα υπάρχουν και συμπάθεια και ανταλλάγματα, υπάρχει και τσάι, για όσους ενδιαφέρονται. 

Τέλος, μερικές κουβέντες για τον Μηταράκη. Ολοι οι λόγοι για τους οποίους τον πείραζα (και θα εξακολουθώ να τον πειράζω) σταματούν εκεί όπου αρχίζει η μικροπρέπεια, γιατί αυτό θα ήταν αν δεν του αναγνώριζα τη φιλοτιμία ότι κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί στο πιο κρίσιμο κυβερνητικό πόστο αυτή την ώρα. Θα κριθεί στο τέλος.

Θλιβερός αναχρονισμός

Σήμερα θα παραλύσει η κυκλοφορία στην Αθήνα, χιλιάδες κόσμου θα ταλαιπωρηθούν και η οικονομία θα υποστεί την ανάλογη επιβάρυνση από το κόστος του χαμένου χρόνου. Για ποιο λόγο ο χαλασμός και η βαβούρα; Επειδή οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας (πλην εκείνων στα τρένα, αν δεν κάνω λάθος) απεργούν, διεκδικώντας… «κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων»!

Πού ζουν αυτοί οι απίθανοι άνθρωποι, σε ποια εποχή; Δίνουν τη μάχη ενός περασμένου πολέμου που χάθηκε (και ευτυχώς που χάθηκε!) αντί να προετοιμάζονται για τη μάχη που έχουν μπροστά τους. Τόσο καθυστερημένοι είναι. Αντιλαμβάνομαι τη σύνεση της κυβέρνησης να αποφεύγει περιττές συγκρούσεις. Ωστόσο, με το νταβατζιλίκι που ασκούν οι συντεχνίες των καθυστερημένων εις βάρος των πολλών, η κυβέρνηση δεν πρέπει να διστάσει να τα βάλει. Τουλάχιστον εκείνη η χιλοτραγουδισμένη νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις πρέπει να γίνει.

Στας Ευρώπας

Η μεγάλη ευρωπαϊκή τουρνέ της Βασιλικής Θάνου ξεκινά σήμερα! Θα κάνει την κύρια ομιλία σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες με θέμα «Κράτος δικαίου και ανεξάρτητες αρχές». Ενα θαυμάσιο και πολύ επίκαιρο θέμα, τώρα που οι μαρτυρίες εις βάρος του Παπαγγελόπουλου δεν αφήνουν αμφιβολία για τον παρασκηνιακό ρόλο του και, επίσης, ο Τσίπρας προειδοποιεί ότι τη «δεύτερη φορά Αριστερά» –ο μη γένοιτο– θα πρέπει να καταλάβουν «τους αρμούς της εξουσίας», ενώ ο Πολάκης ζητεί να φύγουν από τη μέση «δυο-τρεις χιλιάδες δικαστές». Αλλά τι περιμένετε, μάνατζέρ της είναι ο Παπαδημούλης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή