Μην πυροβολείτε δημοσιογράφους

Μην πυροβολείτε δημοσιογράφους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλες ευθύνες για την κρίση αξιοπιστίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τις ελλιπέστατα διασταυρωμένες ειδήσεις, τις «διαρροές» που εξυπηρετούν συμφέροντα ή τις ανεξακρίβωτες πληροφορίες που πλασάρονται ως ειδήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, όταν την κρίση της δημοσιογραφίας επιδείνωσε δραματικά η οικονομική κρίση, οι δημοσιογράφοι δεν μπήκαμε στη διαδικασία της αυτοκριτικής προκειμένου να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και να προτείνουμε τρόπους θωράκισης της δουλειάς μας και επανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Συχνά, η αυτοκριτική αυτή γίνεται με σκληρό και άμεσο τρόπο, έξω απ’ τα δόντια. Και έτσι πρέπει.

Αλλά φταίνε για όλα οι δημοσιογράφοι; Πρέπει να οδηγούνται πάντα πρώτοι στο απόσπασμα; Φταίνε όταν ένας επιστήμονας, ιατροδικαστής εν προκειμένω, βγαίνει σε τηλεοπτικό σταθμό και μιλάει για πρωτοφανή σεξουαλική κακοποίηση όπως στην περίπτωση του βρέφους 11 μηνών από τη Συρία;

Εχουν ευθύνη οι δημοσιογράφοι όταν ειδικοί υποστηρίζουν ότι το 8χρονο παιδάκι που πέθανε προ μηνών από διφθερίτιδα δεν είχε κάνει σωστά όλες τις δόσεις των εμβολίων;

Και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση οι δημοσιογράφοι περίμεναν να μιλήσουν πρώτα οι επιστήμονες, όπως πρέπει να γίνεται. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, οι επιστήμονες φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και του ρόλου τους, «κιτρινίζοντας» επικίνδυνα για να χρησιμοποιήσω έναν γνωστό σε όλους δημοσιογραφικό όρο.

Δεν ήθελε πολύ για να στηθεί το λαϊκό δικαστήριο. Οι γονείς διαπομπεύθηκαν, ο μεν πατέρας του βρέφους από τη Συρία με τη ρετσινιά του βιαστή, οι δε γονείς του 8χρονου, κατηγορούμενοι από τον διαδικτυακό «όχλο» για εγκληματική αμέλεια και ανευθυνότητα ενώ, όπως αποδείχθηκε τελικά, είχαν πραγματοποιήσει κανονικά όλα τα εμβόλια. Η αλήθεια έλαμψε αλλά με προσωπικό κόστος, πόνο και αγωνία για τους γονείς, που και τα παιδιά τους έχασαν και απολογούμενοι βρέθηκαν.

Προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, θέλοντας να διασφαλίσει το κύρος των συναδέλφων του, έσπευσε να εξηγήσει τα βήματα που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μέχρι να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, και ήταν αρκετά αιχμηρός λέγοντας ότι «αν αυτά είχαν τηρηθεί, οι βασικοί, δηλαδή, ιατροδικαστικοί κανόνες, δεν θα είχαμε φτάσει στις ατυχείς δηλώσεις, που από μόνες τους ήταν ένα επιπλέον λάθος. Η διαδικασία ήταν προανακριτική και δημιούργησε πρόβλημα με κοινωνικό αντίκτυπο».

Σε μια κοινωνία που περιμένει έτοιμη να κανιβαλίσει και να λιντσάρει, πρέπει να είναι κανείς διπλά ψύχραιμος, σοβαρός, μετρημένος, προσεκτικός. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για εμάς τους δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή