Θεωρείο (21/02/20)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο… κόμμα στις 7 Μαρτίου

Νέα πολιτική κίνηση που θα λειτουργεί ως «προγεφύρωμα» ένταξης νέων στελεχών στην Κουμουνδούρου αναμένεται να ανακοινώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης, πιθανότατα στις 7 Μαρτίου. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να γίνει στη Λάρισα, εκλογική περιφέρεια του βουλευτή, ενώ αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο Αλ. Τσίπρας, που θα βρίσκεται ούτως ή άλλως στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς θα συμμετέχει στο αγροτικό συνέδριο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη συλλέγει υπογραφές –είναι περί τις 100– και όσα κάνει είναι σε συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος, που φαίνεται να ψάχνει διαρκώς μικρές ευκαιρίες διεύρυνσης. Ο στόχος της κίνησης, όπως μου μετέφερε μια από τις… υπογραφές, είναι να συσπειρώσει στελέχη που προτιμούν να ενταχθούν εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μιας νέας τάσης και όχι απευθείας, καθώς δεν ανήκουν στην Αριστερά. Ανάμεσα στις υπογραφές είναι η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προερχόμενη και αυτή από τους ΑΝΕΛ, ο Γ. Μοίρας, επίσης στέλεχος του Καμμένου, ενώ υπάρχουν και αρκετοί κεντρώοι. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η κίνηση θέλει να έχει «κεντρώα» χαρακτηριστικά, είναι προφανές πως μπορεί να προσελκύσει και κεντροδεξιούς που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είναι κοντά στη σημερινή Ν.Δ. Και μετά ποιος ακούει τον Σκουρλέτη. Μάλλον ο Τσίπρας!

Οι πρώην της Ν.Δ.

Η κίνηση Κόκκαλη, πάντως, δεν συμπλέει με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους πρώην της Ν.Δ. Ο πιο δραστήριος από αυτούς, ο Ευ. Αντώναρος, συνομιλεί τακτικά με κάποια στελέχη που ανήκαν στην Κεντροδεξιά, όπως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο Χρ. Ζώης, αλλά δεν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής σε τέτοιες κινήσεις. Ο λόγος; Θεωρούν τους προερχομένους από τους ΑΝΕΛ… δεξιούς. Να ένα σημείο σύγκλισης με τους… 53.

Παράσημα… πατριωτισμού

Φωτιές άναψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα ως… εθνικιστή. Ο τέως πρωθυπουργός πήρε την πάσα –αυτό έλειπε– και με ανάρτησή του στο Facebook αναρωτήθηκε αν τον χαρακτηρισμό του Τούρκου αξιωματούχου πρέπει να τον εκλάβει «ως προσβολή ή ως παράσημο». Ο Ν. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη την υποβόσκουσα… ικανοποίηση Τσίπρα από τις δηλώσεις του Τούρκου, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας να επικαλείται δηλώσεις Τούρκου υπουργού, διεκδικώντας την… παρασημοφόρησή του».

Ενδειξη αδυναμίας

Παραμένω λίγο στα εξωτερικά και στην προχθεσινή αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, στην οποία κατήγγειλε τον προεδρεύοντα για φιλική στάση προς την Τουρκία. Πολύπειρο γαλάζιο στέλεχος, με εμπειρία στις διπλωματικές σχέσεις, μου σχολίαζε αρνητικά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής. Οπως έλεγε, η αποχώρηση παραπέμπει συνήθως «σε μη δυτικές χώρες, που έχουν και χαμηλή αυτοπεποίθηση», «διαφορετική κουλτούρα» και είναι τελικά «ένδειξη αδυναμίας». Τους έσφαξε με το γάντι…

Μήνυμα στον Τσίπρα μέσω… Βαρουφάκη

Να ισορροπήσει μεταξύ δύσκολων καταστάσεων και σειρήνων επιχειρεί το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να κρατήσει ζωτικό πολιτικό χώρο. Αυτό έκανε απαντώντας στην επιστολή που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης ζητώντας συνεννόηση στο θέμα της α΄ κατοικίας, ένα θέμα που το ΜέΡΑ 25 το «σηκώνει» γενικότερα με μπαράζ επιστολών προς κόμματα και θεσμικούς φορείς. Το ΚΙΝΑΛ απάντησε αρμοδίως συμφωνώντας πως το ζήτημα είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικό, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει προτείνει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής. Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται στην προτελευταία παράγραφο της επιστολής, που ουσιαστικά απορρίπτει τις όποιες άτυπες ή διμερείς επαφές, λέγοντας πως «οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες –και όχι οι άτυπες συναντήσεις μεταξύ κομμάτων– είναι το κατεξοχήν πεδίο ανάπτυξης του αναγκαίου θεσμικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Συνεπώς, το ΚΙΝΑΛ λέει και στον Βαρουφάκη, για να το… ακούσει ο Τσίπρας, «μην περιμένεις συναντήσεις και συναινέσεις, αλλά αν θες έλα στη Βουλή και αποδέξου την πρότασή μας».

Καρατομήσεις σε νοσοκομεία

Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί με κάποιες επιλογές σε διοικήσεις νοσοκομείων, από την κυβέρνηση είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως υπάρχει και η… αξιολόγηση. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να νιώθει πως στρογγυλοκάθισε σε μια θέση και είναι αμετακίνητος. Οπως φαίνεται, η προσέγγιση αυτή δεν ήταν σχήμα λόγου για να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Η αξιολόγηση προχωράει και δεν πάει για όλους καλά, καθώς υπάρχουν διοικητές και υποδιοικητές που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προσωπικά τις θέσεις που κατέχουν. Και οι πρώτες κίτρινες έχουν βγει. Στις δεύτερες θα έρθουν καρατομήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή