Θεωρείο (26/02/20)

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από την Αθήνα… νηστική

Ο ενθουσιασμός της γαλλικής αντιπροσωπείας που συνόδευε την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα ήταν μεγάλος από την υποδοχή που της έγινε στο υπουργείο Εθν. Αμυνας, παρά το γεγονός ότι τελικά η υπουργός έφυγε για το Παρίσι… νηστική. Πώς; Αρχικά είχε κανονιστεί να παρατεθεί γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, ωστόσο εν συνεχεία κρίθηκε ότι δεν προλαβαίνει. Με εντολή του υπουργού Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στήθηκε ένα καθ’ όλα αρμόζον σε Γαλλίδα περιβάλλον στο πιο ωραίο σημείο του στρατοπέδου Παπάγου, το δώμα ΓΕΝ. Τελικά, η συζήτηση διήρκεσε πολύ περισσότερο από μιάμιση ώρα, το ολιγόλεπτο «point de presse» που υπολόγιζαν οι Γάλλοι μετατράπηκε σε συνέντευξη Τύπου και η κ. Παρλί έπρεπε μετά να ανταλλάξει δώρα με τον ομόλογό της και να φύγει ταχέως για το Μαξίμου, όπου την ανέμενε για την προκαθορισμένη, ολιγόλεπτη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Τελικά, η κ. Παρλί έφυγε από εκεί για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Αποτέλεσμα της «νηστικής Οδύσσειας» της υπουργού ήταν ο ακόλουθος Αμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα Σαρλ Αμπαλεά να ρωτήσει αν έχει μείνει κάτι από το προγραμματισμένο γεύμα στο υπουργείο Εθν. Αμυνας εν είδει «finger food». Δεν ξέρω αν τελικά εστάλη κάτι στο VIP σαλόνι του «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο ο κ. Αμπαλέα, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Παρλί στην Αθήνα, έστειλε στο υπουργείο Εθν. Αμυνας ευχαριστήριο μήνυμα για τη φιλοξενία, ακόμα και χωρίς… φαγητό.

Πρασινοφρουροί

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη πολιτική αρχηγός που έδωσε το «παρών» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Από πλευράς κυβέρνησης μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επελέγη ένας βουλευτής, ο Σωκ. Βαρδάκης. Η επιλογή της Φώφης να πάει η ίδια εξηγείται από τους αριθμούς. Από τα 345 μέλη του συνδικάτου τα 135 –περισσότερα από κάθε άλλη παράταξη– πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί με περίπου 80 η ΔΑΚΕ με πρόεδρο τον Ν. Κουτσιούκη, ο οποίος όμως δεν μπορεί κανείς να πει πως βρίσκεται και… κοντά στο Μαξίμου, καθώς στα περισσότερα θέματα ακολουθεί δική του γραμμή. Ακολουθεί το ΠΑΜΕ με 62 και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 45 μέλη. Ακολουθεί ο, επίσης κεντροδεξιός, Τ. Γκιάτης με 20 μέλη. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η Φώφη έπαιζε εντός έδρας, καθώς το κάστρο της ΓΣΕΕ κρατάει ακόμα.

Η φιλοφρόνηση Στουρνάρα για Αδωνι

Στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών βρέθηκαν χθες Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Στουρνάρας. Η μεταξύ τους σχέση ήταν πάντα στενή, αυτό ωστόσο που τους ένωσε ακόμα περισσότερο ήταν η υπόθεση της Novartis. Και φάνηκε χθες. Αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος στον διοικητή της ΤτΕ του έδωσε συγχαρητήρια για την ανάληψη της θέσης του προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που όπως είπε είναι «επιβράβευση» για την περιπέτεια «που περάσαμε μαζί». Ο κ. Στουρνάρας ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, καθώς εξήρε τη «γενναιότητα» και «ακεραιότητα» με την οποία υπερασπίστηκε ο υπουργός την «τιμή του».

«Πρώτη φορά… Αριστερά»

Ρώτησα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ποιος ήταν ο απόηχος της ομιλίας Τσίπρα το Σαββατοκύριακο. Τι θα κρατούσε τέλος πάντων από την όλη εκδήλωση. Μου είπε πως η φράση-κλειδί του τέως πρωθυπουργού είναι πως «η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη φορά Αριστερά», καθώς η χώρα δεν θα είναι εντός μνημονίων. Λέτε να είναι αυτό το νέο αφήγημα;

«Θα ακούμε τι λέει αυτός»

Η εικόνα που έδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον κορωνοϊό αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός δεν διστάζει σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα να ακούει αυτούς που ξέρουν καλύτερα. Παρά το γεγονός πως ήταν ενημερωμένος για το θέμα, επέλεξε ο ίδιος προσωπικά τον καταξιωμένο καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα ως spokesperson για την πρόληψη από τον ιό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέφερε επί λέξει «θα αναλάβει ο κ. καθηγητής και θα ακούμε τι λέει εκείνος».

Κατήγγειλε το μητρώο στελεχών

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ο Ιω. Κούτρας ήταν ένας από τους πρώτους 15 που επελέγησαν στο μητρώο στελεχών πριν από περίπου δύο χρόνια. Σήμερα το μέλος του μητρώου κατήγγειλε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «επικοινωνιακό τέχνασμα», καθώς από ένα σημείο και μετά οι συντονιστές βουλευτές, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα social media, δεν απαντούσαν καν στα τηλέφωνα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το βαθύ κόμμα τούς έβλεπε ως εν δυνάμει ανταγωνιστές και τους… μπλόκαρε.

Νοσταλγοί της Καλογήρου

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το μεταναστευτικό και η σκληρή στάση του νυν περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, έχει κάνει πολλούς σε Μαξίμου και Πειραιώς να νοσταλγήσουν την πρώην περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου. Οπως λένε, τα πράγματα ίσως να ήταν πολύ διαφορετικά αν είχε εκλεγεί ξανά η περιφερειάρχης, καθώς αυτή τη στιγμή ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας μοιάζει να έχει χαθεί. Τα… πυρά βέβαια πηγαίνουν και στους γαλάζιους που στήριξαν ανοιχτά ή κρυφά τον νυν περιφερειάρχη, όπως είχε «κατηγορηθεί» ότι έπραξε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή