Οι παγίδες του προσφυγικού

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει εύκολες λύσεις. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Ούτε και η δικαιολογημένη οργή των πολιτών των νησιών. Η κυβέρνηση προφανώς υποτίμησε το ζήτημα, όπως παραδέχθηκε ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενα τμήμα της Ν.Δ. πόνταρε πολιτικά μάλιστα σε αυτό και τώρα νιώθει εκτεθειμένο. Διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι πρότειναν ό,τι τους κατέβει, από πλωτά φράγματα έως κλειστά κέντρα σε ερημονήσια, χωρίς να έχουν κάνει κάποια προεργασία.

Τώρα έχει φτάσει η στιγμή της αλήθειας. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να φτιάξει κλειστά κέντρα στα νησιά. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και θα κλιμακωθούν. Δεν μπορεί όμως να κάνει πίσω, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όποιο άλλο καυτό μέτωπο ανοίξει τους επόμενους μήνες, από το ποδόσφαιρο έως τους πλειστηριασμούς ή την υπόλοιπη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει και γι’ αυτό δείχνει αποφασιστικότητα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον τα κυβερνητικά στελέχη, οι τοπικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ., το επικοινωνιακό επιτελείο και ο κρατικός μηχανισμός θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η εύκολη λύση είναι να το βάλουν στα πόδια. Η διαχείριση κρίσεων και μεγάλων έργων σε πολύ σύντομο διάστημα δεν είναι ακριβώς το φόρτε του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και του κράτους μας.

Πολιτικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Οχι τόσο από αριστερά, γιατί οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάνε στις αγωνίες των κατοίκων. Από δεξιά, όμως, δημιουργείται μεγάλη πίεση, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική εάν βρεθούν χαρισματικές προσωπικότητες ή νέα πολιτικά κινήματα με επαρκή χρηματοδότηση. Ζούμε στην εποχή της ακραίας αντισυστημικής ριζοσπαστικοποίησης, όπου κάποιοι μπορούν εύκολα να βάλουν φωτιά στον αχυρώνα… Η στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια να σβήσει φωτιές και να βάλει μια τάξη θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Δεν μας παίρνει στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα να βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες, χαοτικές καταστάσεις. Το αυγό του φιδιού εύκολα επωάζεται με γρήγορους ρυθμούς μέσα στις σημερινές συνθήκες. Μια φήμη ή ένα τυχαίο τραγικό περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Οι Ευρωπαίοι καλό είναι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι αντιπαραγωγικό να κριτικάρουν τις τοπικές κοινωνίες και να σνομπάρουν τις αγωνίες τους. Οταν η Γερμανία μπήκε σε πολιτική κρίση λόγω του προσφυγικού, θα πρέπει να καταλάβουν πόσο εύκολο είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα. Και αυτό θα είναι πολύ άδικο μετά τόσα χρόνια κρίσης και ταλαιπωρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή