Ρήγματα και γέφυρες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα απειλείται από εξωγενείς παράγοντες και από εσωτερικές αδυναμίες. Ενώ η εθνική ομοψυχία θα ήταν η καλύτερη –η μόνη– άμυνα, όποτε οι προκλήσεις μεγαλώνουν αυξάνεται και η μεταξύ μας έχθρα. Ετσι, ενώ ουδείς διαφωνεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από ψυχραιμία και σταθερότητα για να πετύχει οικονομική ανάκαμψη, για να αντιμετωπίσει την Τουρκία και για να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής επενδύουν ο ένας στην αποτυχία του άλλου. Η αέναη αντιπαράθεση θα ήταν εντελώς ανούσια εάν δεν υπονόμευε διαρκώς τις προοπτικές των Ελλήνων.

Θεμέλιο της πολιτικής μας κουλτούρας είναι να ενδίδουμε σε εσωτερικές έριδες, θέτοντας σε κίνδυνο μέχρι και την ελευθερία μας. Οι αιτίες της διχόνοιας μπορεί να αλλάζουν, αλλά μόνιμο στοιχείο είναι ότι οι πρωταγωνιστές είναι πάντα ακλόνητοι στο δίκιο τους και στο μίσος για τους αντιπάλους. Τα χρόνια της κρίσης ενίσχυσαν αυτή την ακραία αντίληψη. Η λαϊκή δυσαρέσκεια και η ανασφάλεια βρήκαν έκφραση σε οργή και απείθεια· δημαγωγοί και χουλιγκάνοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μόνιμης αμφισβήτησης και σύγκρουσης σε κάθε κοινωνική και πολιτική διεκδίκηση και αντιπαράθεση. Με κάθε πλευρά να περιμένει τα χειρότερα από την άλλη, φτάσαμε σε βιαιοπραγίες μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, με χαμένους την πολιτεία και τους πολίτες. Επειδή ουδεμία αντιπολίτευση αντιστέκεται στον πειρασμό να συντείνει στη δυσφορία της κυβέρνησης και καμία κυβέρνηση δεν αντέχει τέτοια ένταση με τους πολίτες, το αποτέλεσμα συνήθως είναι η παράλυση, η αδράνεια.

Η επιρροή του διεθνούς οικονομικού κλίματος στη δική μας οικονομία, η τουρκική επιθετικότητα και η μετανάστευση δεν εξαρτώνται από εμάς, εμείς όμως πρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα, να βρούμε λύσεις πριν καταποντιστούμε. Αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας – να καταλάβουμε ότι οι κανόνες και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ότι δεν υπάρχει κάποιο δίχτυ ασφαλείας, ότι ουδείς θα μας σώσει, ούτε από εξωγενείς παράγοντες ούτε από τους εαυτούς μας. Παρά τα δηλητήρια που αναδύονται από την αναγκαία διερεύνηση των πεπραγμένων υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά το πολιτικό κόστος που ίσως υποστούν και οι δύο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν το παράδειγμα της συνεργασίας, της κοινής λογικής. Κορυφαίος ρόλος της νέας Προέδρου θα είναι να στηρίξει την κατασκευή γεφυρών πάνω στα «εθιμικά» μας ρήγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή