Θεωρείο (03/03/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση Μητσοτάκη

Κέντρο διερχομένων ήταν, όπως μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κάποιος, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου. Οι συσκέψεις ήταν συνεχείς και όλοι οι βασικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν στις θέσεις τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι πως σε μια από τις συσκέψεις στο Μαξίμου, παρουσία και υπουργών, ο πρωθυπουργός ανέφερε επί λέξει: «Εχουμε όλοι ορκιστεί στο Σύνταγμα και είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα σύνορα και να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της χώρας». Οπως ήταν λογικό, η φράση συζητήθηκε αρκετά, καθώς αποτύπωσε αυτό που είχε φανεί ήδη και δημοσίως από τις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου: πως υπήρχε απόλυτη βούληση να σφραγιστούν τα σύνορα.

Διεθνοποίηση

Μένω στις λεπτομέρειες, που είναι όμως εξόχως σημαντικές. Οι περισσότερες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο ήταν στα αγγλικά. Προφανώς και η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους ήταν να υπάρξει διεθνοποίηση του προβλήματος. Την ίδια ώρα, και ο Ν. Δένδιας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του, ενώ με ένα τηλέφωνο στο χέρι ήταν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή και με τον πρωθυπουργό. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε., μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ενώ επικοινώνησε και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακύρωση ταξιδιού

Από την άλλη, ο Ν. Δένδιας ακύρωσε το εδώ και καιρό προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο των εβραϊκών οργανώσεων, το γνωστό AIPAC, την Κυριακή. Το ταξίδι προφανώς δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί με όσα συνέβαιναν στον Εβρο.

Στοπ στους βουλευτές

Το Μαξίμου είχε όλο το Σαββατοκύριακο να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση που είχε πολλές παραμέτρους. Μεταξύ άλλων μαθαίνω πως υπήρξε μια κινητικότητα βουλευτών της Ν.Δ. για να ανέβουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος, όπως έλεγαν, από τη… «συμπαράσταση» στους ακρίτες. Ευτυχώς, με τη συνδρομή του Μαξίμου επικράτησε η λογική και τέτοιο ταξίδι δεν έγινε, καθώς παρά τις αγαθές προθέσεις θα μπορούσε να φανεί ως επικοινωνιακή διαχείριση ενός πραγματικού προβλήματος. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, που λέει και η παροιμία.

«Ηθικόν ακμαιότατον»

Στον Εβρο βρέθηκε την Κυριακή και ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, εκτός από τον συντονισμό των επιχειρήσεων, ήθελε με την παρουσία του να ενισχύσει και ψυχολογικά όσους βρίσκονται στα σύνορα, και ιδίως τους πολίτες. Αυτό που μου μετέφεραν συνεργάτες του υπουργού είναι πως στις Καστανιές οι ακρίτες είχαν ήδη «ηθικόν ακμαιότατον», καθώς αυτό που έλεγαν σε κάθε τόνο ήταν πως όχι μόνο δεν το κουνάνε από τον τόπο τους –όπως κυκλοφόρησε ψευδώς–, αλλά θα ενισχύσουν «τα παιδιά με κάθε τρόπο». Οπου «παιδιά» οι ένστολοι που επιχειρούν.

Απεμπλοκή Θεοδωρικάκου

Το θέμα με το μεταναστευτικό είναι και διοικητικά ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς εμπλέκονται πολλά υπουργεία αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το υπ. Εσωτερικών, πάντως, και ο αρμόδιος υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος δεν έχει εμπλοκή με το θέμα –και κυρίως με τη δημιουργία κέντρων στην ενδοχώρα– εδώ και μήνες.

Οι παράπλευρες απώλειες

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στον Εβρο έχουν φέρει σε δεύτερο πλάνο σχεδόν όλη την υπόλοιπη τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα καταθέσεων του Ν. Παππά και αύριο του Δημ. Τζανακόπουλου. Ενας από τους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε η αναβολή είναι πως σε μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται εθνική ομοψυχία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια εξεταστική που εκ της φύσεώς της δημιουργεί πολιτικές τομές και εντάσεις. Υπενθυμίζεται πως την κλήτευση του Ν. Παππά αποφάσισε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να απαντήσει στις βαρύτατες καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που του αποδίδει ρόλο «εμπλεκομένου» σε προσπάθεια επίλυσης δικαστικής διαμάχης μεταξύ ιδιωτών.

Κοιμούνται στα γραφεία τους

Ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία και κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες τόσο στο ΓΕΕΘΑ όσο και στο ΓΕΣ, στο ΓΕΑ και στο ΓΕΝ. Οπως μου μετέφερε ενημερωμένη πηγή, ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και οι άλλοι αρχηγοί έχουν… ξεσκονίσει τα σεντόνια τους, καθώς κοιμούνται στα γραφεία τους, εν μέσω της κρίσης που υπάρχει στον Εβρο. Μάλιστα, οι περιστάσεις που απαιτούν συνεχή παρουσία, τους οδήγησαν χθες να κάνουν Κούλουμα εντός στρατοπέδου, καθώς είχε στρωθεί τραπέζι με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά στο Στρατόπεδο Παπάγου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή