Ευθύνη όλων τα ασυνόδευτα παιδιά

Ευθύνη όλων τα ασυνόδευτα παιδιά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι άκουσαν, μέσα στον πολύ θόρυβο των τελευταίων ημερών, την αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, εκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, στο μείζονος ηθικής, πολιτισμικής και ανθρωπιστικής σημασίας ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία έφθασαν στη χώρα μας με τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα;

Στη Βουλή έχουν παρουσιαστεί από την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου επίσημα στοιχεία (του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης), σύμφωνα με τα οποία στις 31 Ιανουαρίου 2020 στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος αριθμός ήταν 5.463 ασυνόδευτα ανήλικα. Από αυτά, σχεδόν 500 παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 14, ενώ 1.077 «δηλώθηκε ότι διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως σε διαμερίσματα με άλλους, καταλήψεις, σε αστεγία, ενώ αλλάζουν συχνά τόπο διαμονής».

Εχει ειπωθεί, επίσης, πως υπάρχει ανάγκη παρουσίας της UNICEF στη χώρα, κυρίως εξαιτίας του ζητήματος με τα ασυνόδευτα παιδιά της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ομως, σε συνέχεια του γνωστού και ακόμα ατιμώρητου σκανδάλου –και εξαιτίας προφανώς ελληνικής ανευθυνότητας– αποφασίστηκε να είναι μέσω ενός «Γραφείου» και όχι μιας «Εθνικής Επιτροπής».

Το πρόβλημα αφορά παιδιά και υφίσταται για περισσότερο από ένα χρόνο. Είναι αδύνατον να συλλάβει ανθρώπου νους πώς και γιατί δεν έχει βρεθεί ολιστική λύση. Πώς γίνεται ούτε ένα συγκροτημένο κράτος ούτε ένας διεθνής Οργανισμός (ο ΟΗΕ μέσω της UNICEF), ούτε μία υπερεθνική οντότητα όπως η Ε.Ε., να μην έχουν προσφέρει απόλυτη προστασία και φροντίδα σε 5.500 παιδιά, όταν μάλιστα αυτά βρίσκονται όχι σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Θα ήταν σκόπιμο, επισήμως και με συγκεκριμένο τρόπο, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. να αποκαλύψουν ποιος φέρει ευθύνη για το άλυτο του προβλήματος.

Θα ήταν δε πολύτιμο για τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτών των παιδιών, καθώς και για την τιμή μιας κοινωνίας που ήδη σοβαρά νοσεί από τον θανατηφόρο «ιό» της μισαλλοδοξίας, οι ίδιοι αξιωματούχοι να πουν ποιο συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ανθήσει μικρό πρώτο χαμόγελο σε αυτά τα παιδιά.

Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει. Πολύ περισσότερο τώρα που και διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελέχθη πως 700 εκατ. ευρώ «περιμένουν» την Ελλάδα «για τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή