Ανθρωπιστική γαστρεντερίτιδα

Ανθρωπιστική γαστρεντερίτιδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια, πού είναι ο Αϊ Γουέι Γουέι; Γιατί δεν πάει στην Ανδριανούπολη να παίξει πιάνο ή έστω ταμπούρλο – διότι υποθέτω ότι το πιάνο, με όλες αυτές τις εκρήξεις, δύσκολα θα εισακουσθεί. Δεν κρίνει ότι πρέπει να συμπαρασταθεί στους συγκεντρωμένους εκεί μετανάστες, όπως συμπαραστάθηκε στην Ειδομένη; Θα μου πεις, δεν τα βάζεις εύκολα με τον Ερντογάν, ενώ οι Ελληνες έχουν αποδείξει πως εκτός από φιλόξενοι είναι και φιλότεχνοι. Τον θυμήθηκα ενώ διάβαζα σήμερα πληθώρα σημειωμάτων –σοβαρότερων ή ελαφρύτερων– που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις απωθήσεις των λέμβων. Είναι ένα είδος ανθρωπιστικής γαστρεντερίτιδας, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση της σκέψης. Το 2015 είχε τα χαρακτηριστικά επιδημίας. Εν τω μεταξύ βρέθηκε το εμβόλιο και ευτυχώς το 2020 η διάδοση του ιού έχει περιορισθεί σε μικρές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες δεν θέλησαν ή δεν πρόλαβαν να το χρησιμοποιήσουν.

Λένε ότι εχθρός είναι ο Ερντογάν και είναι ολέθριο σφάλμα να στρεφόμαστε κατά των ταλαίπωρων που ο ίδιος χρησιμοποιεί για να αποδείξει ότι στο Αιγαίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εννοείται. Απέτυχε στη Λιβύη, εγκλωβίστηκε στην Ιντλίμπ και τώρα στοχεύει το Αιγαίο. Ομως, δεν μπορείς να αγνοήσεις το όπλο του. Βάζει μπροστά παιδιά και γυναίκες για να διασπείρει τον ιό της ανθρωπιστικής γαστρεντερίτιδας. Μου είχε ανοίξει τα μάτια πριν από πολλά χρόνια ο φίλος Α.Β. Γεοσούα, με αφορμή μια από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. «Νομίζεις ότι εμείς οι Εβραίοι είμαστε τέρατα που θέλουμε να σκοτώνουμε παιδιά; Οι Παλαιστίνιοι στήνουν τους εκτοξευτήρες ρουκετών μέσα σε σχολεία και τα βάζουν στην πρώτη γραμμή».

Η εικόνα παιδιών και των μανάδων τους που περιμένουν να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο όντως δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Ομως, δεν θέλεις να σκέφτεσαι τι θα γίνει όταν, καιρού επιτρέποντος, τα φουσκωτά παραβιάσουν μαζικά τα σύνορά μας. Αν δεν έχεις οργανώσει μια σοβαρή δύναμη αποτροπής επειδή θεωρείς ότι εχθρός είναι ο Ερντογάν, ο καπιταλισμός ή η κλιματική αλλαγή, το πιθανότερο είναι να χάσεις τη δυνατότητα να σκέφτεσαι ότι εχθρός είναι ο Ερντογάν, ο καπιταλισμός ή η κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει ούτε ο Αϊ Γουέι Γουέι, ούτε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ούτε ο ίδιος ο Πάπας. Το θετικό, πάντως, με τη μετάλλαξη του ιού της ανθρωπιστικής γαστρεντερίτιδας είναι ότι ακόμη και οι πάσχοντες δεν ισχυρίζονται πλέον ότι οι μετανάστες είναι ευλογία. Τουλάχιστον προς το παρόν. Αναγνωρίζουν ότι είναι όπλο του Ερντογάν, απλώς είναι υπέρ της ειρήνης. Κοινώς, μετεωρίζονται στο ύψος από όπου τα σύνορα δεν φαίνονται. Για μία ακόμη φορά προτάσσουν το ύψος της σκέψης τους απέναντι σε αυτό που δεν μπορούν να δουν τα μάτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή