Αυτόκλητοι προστάτες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στον Εβρο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο αιφνίδιο και έντονο ξέσπασμά της, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την ελληνική κυβέρνηση. Εγιναν σωστές και αποφασιστικές κινήσεις, εστάλη δυναμικό μήνυμα ότι η χώρα είναι θωρακισμένη. Η απάντηση στον ωμό και απροκάλυπτο τουρκικό εκβιασμό με «εργαλείο» την απόγνωση χιλιάδων ανθρώπων ήταν άμεση και αποτελεσματική. Ομως απ’ ό,τι φαίνεται η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα· ήρθε για να μείνει και ειδικά στα νησιά, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, όπου το πρόβλημα είναι σύνθετο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο, η διαχείριση θα χρειαστεί γερά νεύρα, άφθονη ψυχραιμία και μεγάλη αυτοσυγκράτηση απ’ όλους.

Η αναφορά στα συγκεκριμένα νησιά δεν είναι τυχαία. Κυρίως εκεί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες ανησυχητικά και σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνα περιστατικά. Η οργή, ο θυμός, η αγανάκτηση των κατοίκων δικαιολογείται μέχρι ενός σημείου. Πέρα απ’ αυτό, ο κίνδυνος από την αναρχία είναι μεγάλος. Στη Λέσβο κάτοικοι έχουν πάρει τα όπλα απειλώντας να πάρουν και τον νόμο στα χέρια τους, ενώ σε μεμονωμένες ευτυχώς περιπτώσεις παρακολουθήσαμε ντόπιους να καταφέρονται με χυδαίες εκφράσεις, ξερνώντας μισαλλοδοξία και ρατσισμό, ακόμη και κατά εγκύων προσφύγων και μεταναστών.

Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κλειστή δομή προσωρινής φιλοξενίας στη Συκαμνιά της Λέσβου και σε αποθήκη ΜΚΟ στη Χίο, ενώ στη Σάμο έκαψαν βανάκι μη κυβερνητικής οργάνωσης. Επιθέσεις δέχονται και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ με αρκετούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα νησιά, ενώ δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμών και προπηλακισμών.

Την ίδια στιγμή, άτυπες ομάδες πολιτοφυλακής καταγράφονται και στον Εβρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, γίνονται συντονισμένες επιχειρήσεις προσέγγισης των ελληνοτουρκικών συνόρων από νεοναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας. «Γερμανοί νεοναζί κινητοποιούνται στην Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, η Κένινγκ Πρόις, υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και φασισμού του Die Linke, τονίζοντας ότι «οι αρμόδιες αρχές των ομοσπονδιακών και των κρατικών κυβερνήσεων πρέπει να δράσουν άμεσα».

Ως προς το τελευταίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιδείξουν ταχύτατα αντανακλαστικά, να μην αφήσουν κανένα περιθώριο δράσης σε ανεξέλεγκτες ομάδες, είτε πρόκειται για εισαγόμενους νεοναζιστές που αξιοποιούν κάθε ευκαιρία να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο, είτε για εγχώριους αυτόκλητους προστάτες και συνοριοφύλακες. Με την ίδια πυγμή, υπευθυνότητα και αυστηρότητα που δείχνει η κυβέρνηση στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και απόπειρας μαζικής εισροής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όσοι απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Η μόνη «υπηρεσία» που προσφέρουν είναι η αποσταθεροποίηση. Η νομιμότητα πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή