Ευρωπαϊκή στρατοφυλακή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο κρίσιμη στιγμή της μεταναστευτικής κρίσης στον Εβρο ήταν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν μερικές εκατοντάδες νεαροί όρμησαν να σπάσουν το οδόφραγμα της αστυνομίας και του στρατού στο τελωνείο των Καστανιών, αλλά απωθήθηκαν. Αν οι φρουροί είχαν αιφνιδιαστεί και η αμυντική θωράκιση στο τελωνείο είχε καταρρεύσει, τώρα θα μιλούσαμε για άλλα πράγματα. Τη δύναμη «κρούσης» θα ακολουθούσαν μερικές χιλιάδες άλλοι που περίμεναν πιο πίσω, στο Κουλέ Παζάρ της Αδριανούπολης, θα ακολουθούσε άγριο κυνηγητό από τον στρατό και την αστυνομία στον κάμπο της Ορεστιάδας και στα δάση, και άντε να τους μαζέψεις.

Το σημαντικότερο: η Ελλάδα θα έδινε διεθνώς εικόνα μιας χώρας που δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της από μερικές εκατοντάδες αόπλους. Και βέβαια η προπαγάνδα του Ερντογάν θα εμφανιζόταν δικαιωμένη για το κάλεσμα στους μετανάστες – πρόσφυγες να συρρεύσουν στη μεθόριο για να περάσουν πολύ εύκολα στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθούσαν και κάποιες χιλιάδες άλλοι για να προλάβουν να μπουν.

Τώρα ο κίνδυνος μαζικής παραβίασης των συνόρων δείχνει να έχει αποσοβηθεί, ο Εβρος οχυρώνεται σε όλο το μήκος του, αλλά η απειλή παραμένει.

Ο Ερντογάν θα κρατάει το μαχαίρι των ροών στα πλευρά της Ελλάδας όσο θα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη τις επιδιώξεις του στη Συρία και, ανάλογα με τους σχεδιασμούς του, θα σπρώχνει στα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, κατά χιλιάδες απελπισμένους αλλοδαπούς. Ηδη, σε μικρή απόσταση από το τελωνείο των Καστανιών, στο Κουλέ Παζάρ, οι τουρκικές αρχές στήνουν καταυλισμό για την επ’ αόριστον παραμονή δέκα και πλέον χιλιάδων ανθρώπων και δεν αποκλείεται να πράξουν το ίδιο στον Νότο, κοντά στα Υψαλα, στον κεντρικό Εβρο αλλά και στα μικρασιατικά παράλια, για να εγκαταστήσουν μεγάλους αριθμούς αλλοδαπών, τους οποίους ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό. Αυτό σημαίνει μόνιμη και διαρκή ισχυρή πίεση προς την ελληνική πλευρά, που θα είναι αναγκασμένη να διατηρεί, εις το διηνεκές, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στον Εβρο και στα νησιά.

Το οικονομικό κόστος θα είναι δυσβάστακτο, αλλά και αν αυτό στο μεγάλο του μέρος το επωμισθεί η Ε.Ε., όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ζήτημα με τον στρατό, ο ρόλος και η εκπαίδευση του οποίου δεν είναι το κυνήγι των παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Η ιδέα εγκατάστασης ευρωπαϊκής στρατοφυλακής διακινείται ήδη στους αρμοδίους για τη φύλαξη των συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή