Θεωρείο (06/03/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλονται οι κομματικές εκδηλώσεις

Τέλος μέχρι νεωτέρας όλες οι κομματικές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, λόγω κορωνοϊού. Η σχετική εσωτερική εγκύκλιος εστάλη χθες από τον αναπληρωτή γραμματέα Στέλιο Κονταδάκη προς όλες τις οργανώσεις και τα μέλη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του ιού απαιτεί και αύξηση των μέτρων προστασίας. Εξάλλου, με τον ιό σε πλήρη εξέλιξη κανείς δεν θα ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να παραστεί σε κομματική εκδήλωση…

Ατρόμητη Ντόρα

Μπορεί οι ακυρώσεις μετάβασης εθνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό λόγω της έξαρσης κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέφτουν βροχή, καθώς κανείς δεν θέλει να μπει σε αεροπλάνο, η Ντόρα ωστόσο είναι… ατρόμητη. Η πρώην ΥΠΕΞ μετέβη χθες στο Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις του προεδρείου της συνέλευσης, με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό. Η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορά μας και θα ζητήσει τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού μετά μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε, αλλά και επιστολή που έστειλε, εισήχθη εκτάκτως στην ατζέντα το θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Το κάστρο και ο Δένδιας

Το Ζάγκρεμπ έχει την τιμητική του, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες εκεί συνεδρίασαν και συνεδριάζουν –ατύπως και επισήμως– αρχικώς οι υπουργοί Αμυνας της Ε.Ε. και εν συνεχεία οι υπουργοί Εξωτερικών. Η κροατική προεδρία της Ε.Ε. έχει αναβιώσει την παλαιότερη παράδοση σύγκλησης των υπουργικών συνόδων στην πρωτεύουσα, εν προκειμένω στο όμορφο Ζάγκρεμπ. Ο Νίκος Δένδιας και οι υπόλοιποι 26 συνάδελφοί του βρέθηκαν στην έπαυλη του κάστρου Λουζνίκα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ζάγκρεμπ, με χαλαρή ενδυμασία, χωρίς γραβάτες, καθότι χθες διεξήχθη η άτυπη σύνοδος Gymnich. Αντιθέτως, αρκετά πιο άτυχος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε κάποια από τις συνήθεις, άχρωμες, άοσμες συνεδριάσεις σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

«Go back» Νο 2

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο, λέει το γνωστό τραγούδι. Επειτα από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Αγκελα Μέρκελ. Ο τέως πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο «η φίλη μου η Μέρκελ», ανέφερε πως δεν δείχνει καθόλου ανήσυχη για την προσφυγική κρίση, καθώς «στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης». Υπονόησε δηλαδή, αν δεν κάνω λάθος, πως με τον ίδιο πρωθυπουργό η καγκελάριος δεν θα ήταν τόσο αποστασιοποιημένη.

Εκνευρισμός Πλακιωτάκη

Τα νεύρα του είχε χθες ο Γιάννης Πλακιωτάκης με τους συριζαίους. Ο λόγος ήταν η ερώτηση που του έκανε στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης για το αν η ελληνική πλευρά προχωράει σε push backs. Ο υπουργός έλεγε μετά σε πηγαδάκι πως το ερώτημα ρίχνει νερό στον μύλο της προπαγάνδας της τουρκικής πλευράς, που διακινεί συνεχώς fake news. Ο υπουργός, πάντως, δεν έδειξε τον εκνευρισμό του στην απάντηση που έδωσε, η οποία ήταν απολύτως θεσμική: «Προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, δεν κάνουμε push backs», ανέφερε.

Οι άτυχοι Σταϊκούρας – Θεοχάρης

Από τους πιο… άτυχους υπουργούς της κυβέρνησης είναι αυτή την περίοδο οι Χρήστος Σταϊκούρας και Χάρης Θεοχάρης. Ο εντελώς απρόβλεπτος παράγοντας του κορωνοϊού έχει αλλάξει προς το χειρότερο τα δεδομένα. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε –με μια δόση παράπονου– πως τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα, αλλά ο παράγων κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε μέτρα για όσους πληγούν από τον ιό. Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοχάρης βλέπει πως ο κορωνοϊός μπορεί να πλήξει τον τουρισμό. Προσώρας δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά παρατηρείται στασιμότητα στις κρατήσεις και υπάρχει ο φόβος να μειωθούν οι τουριστικές αφίξεις.

«Η Αθήνα αποφασίζει»

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά ρωτήθηκε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει κάτι και απλώς διαβάζει και ακούει τις σχετικές σκέψεις. Στο διά ταύτα, πάντως, σημείωσε πως αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των Βρυξελλών. «Η Κομισιόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής», είπε επί λέξει.

«Ασύμμετρη απειλή»

Με τη φράση «ασύμμετρη απειλή» περιγράφει ο –άριστος γνώστης των ελληνικών– πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας την κατάσταση στην ελληνοτουρκικά σύνορα, σε επιστολή που έστειλε προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα. «Το πρόβλημα για την Ελλάδα πλέον έπαψε να είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό» αλλά πρόκειται για «μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της χώρας που είναι και σύνορα της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, ο οποίος ζητεί τη στήριξη των ομολόγων του «στην αντιμετώπιση αυτής της βαρβαρότητας». Η επιστολή δεν εστάλη για ευνόητους λόγους στον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή