ΑΠΟΨΕΙΣ

«Παρωχημένη επικαιρότητα»

Περήφανος δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκεπτόμενος τον Εβρο. Και κάπως βιαστικά και αυθαίρετα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι και «ο λαός μας ένιωσε περήφανος αυτές τις ημέρες, βλέποντας έστω αυτές τις τραγικές σκηνές». Αν όντως ένιωσε περήφανος όλος μα όλος ο λαός, παρά τις «τραγικές σκηνές», αν δεν υπάρχουν και κάποιοι με επιφυλάξεις, ενστάσεις, αντιρρήσεις, πρέπει να ξαναψαχτούμε. Βαθύτερα και αυστηρότερα.

Ο αρχιεπίσκοπος δώρισε μια Καινή Διαθήκη σε κάθε άντρα των σωμάτων ασφαλείας, μάλλον όχι σαν επιβράβευση για τα ανδραγαθήματά τους κατά των «τουρκόσπορων» της Λέσβου και της Χίου. Να ήταν άραγε ο σελιδοδείκτης του ιερού βιβλίου τοποθετημένος σε συγκεκριμένη σελίδα, για να διαβάσουν οι ένστολοι τίποτε παράδοξα χωρία και να μπουν σε ανεπιθύμητες σκέψεις πραότητας και φιλαλληλίας; Αγνωστο. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε ότι ο μακαριώτατος ήθελε να θέσει υπόψη των αστυνομικών εμβληματικές περικοπές, θα μπορούσαν να του αντιτάξουν ότι τίποτε δεν είναι απόλυτο· καμία αξία, κανένα δίδαγμα ή εντολή, ούτε καν του Χριστού οι εντολές. Και θα μπορούσαν να επικαλεστούν υπέρ τους όσα λέει ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Υπό τον τίτλο «Περί αναδημοσιεύσεως άρθρων παρελθόντων ετών και παρωχημένης επικαιρότητας», η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ανακοίνωσε ότι ναι μεν «είναι αποδεκτή η αναδημοσίευση άρθρων του σεβασμιοτάτου κ. Δωροθέου Β΄», πλην όμως όσα έλεγε το 2015 δεν είναι υποχρεωτικό να ισχύουν και το 2020. Ιδού λοιπόν κάποια απ’ όσα έλεγε προ πενταετίας ο Δωρόθεος: «Οσο και αν φαίνεται παράξενο ή παρακινδυνευμένο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ξένους αποτελεί τη λυδία λίθο για τη γνησιότητα και αυθεντικότητα της χριστιανικής μας πίστης και βιοτής! […] Ο Ιησούς έγινε πολλαπλά ο μεγάλος Ξένος. […] Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, οι Προφήτες μετανάστες, οι Απόστολοι μετανάστες, το χριστιανικό πνεύμα μεταναστευτικό. Και εμείς, σήμερα; Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι “άθεοι” ενδιαφέρονται για τους ξένους παρά “χριστιανοί”».

Για ποια «παρωχημένη επικαιρότητα» μιλάει ο μετανοήσας μητροπολίτης; Μήπως του χριστιανισμού; Αλλος άγιος πάντως, ο Αλεξανδρουπόλεως, γνωστοποίησε τηλεοπτικά ότι μερικοί στρατιώτες στον Εβρο τού ζήτησαν να μεσιτέψει στους στρατηγούς και να τους πείσει ν’ ανοίξουν τα σύνορα ώστε «να πάμε εμείς από δω μέσα και να βγούμε στον Βόσπορο». Με περηφάνια το είπε ο δεσπότης. Και με περηφάνια τον άκουσαν οι δημοσιογράφοι του καναλιού. Καλά πάμε. Αλλά προς τα πού;