Τα εσωτερικά σύνορα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα κερδίζει τον ανορθόδοξο πόλεμο που εξαπέλυσε η Τουρκία. Τα σύνορα φυλάσσονται· οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και χώρες-μέλη της Ε.Ε. στέκονται πλάι στους Ελληνες, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπης· το εσωτερικό μέτωπο αποδεικνύεται αρραγές· έως και οι πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να εισέλθουν στην Ελλάδα φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι έπεσαν θύματα του κυνισμού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Στην επιτυχία αυτή, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Αφού απέτυχε να εκβιάσει την Ε.Ε., η Τουρκία ρίχνει το βάρος της στην προσπάθεια να υπονομεύσει την εικόνα της Ελλάδας, να την απομονώσει από τους εταίρους της, να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της.

Η τουρκική πολιτική εξαρτάται από το πόσο οι Ελληνες θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση στα σύνορα χωρίς να χάσουμε τις αξίες οι οποίες καθιστούν την κοινωνία μας τόσο διαφορετική από αυτή που διαμορφώνεται στην Τουρκία του Ερντογάν. Η μετανάστευση προκαλεί εντάσεις σε κάθε κοινωνία. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά – εδώ και καιρό, Σύροι πρόσφυγες είναι στο στόχαστρο Τούρκων εθνικιστών. Συμπλοκές μεταξύ πολιτών και αστυνομικών σε ελληνικά νησιά, επίσης, δείχνουν πως η φιλοξενία μπορεί να εξαντληθεί όταν τα προβλήματα χρονίζουν χωρίς προοπτική λύσεως.

Ο δίκαιος αγώνας να φυλάξουμε τα σύνορα εναντίον μιας απειλής που δεν πηγάζει τόσο από θύματα πολέμου και φτώχειας όσο από την ίδια την Τουρκία εμπνέει έντονα αισθήματα πατριωτισμού και εθνικής ενότητας. Ενθαρρύνει, όμως, και την εγκληματική δράση κάποιων ακραίων ομάδων ή ατόμων που επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε δημοσιογράφους. Σε αυτό επενδύει η Τουρκία: θα συνεχίσει να προωθεί ανθρώπους προς τα σύνορά μας με την ελπίδα είτε να προκαλέσει βάναυσες συμπεριφορές από τους Ελληνες είτε, με την αύξηση επιρροής ακραίων ομάδων, να προκαλέσει ρήξη μεταξύ των Ελλήνων. Η παγίδα της τουρκικής προπαγάνδας είναι φανερή, από τη συνεχή ροή ψεμάτων του προέδρου και κορυφαίων υπουργών έως τα αμέτρητα «τρολ» στα κοινωνικά δίκτυα που επιτίθενται στην Ελλάδα· θέλει να προκαλέσει ακραίες συμπεριφορές από τους Ελληνες. Χρέος μας είναι να αντισταθούμε. Ως κράτος και ως κοινωνία, πρέπει να επιβεβαιώνουμε κάθε στιγμή ότι παρά τις ταλαιπωρίες μας είμαστε ακρίτες ενός πολιτισμού που βασίζεται στη δικαιοσύνη, στην αξία και στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Τα εσωτερικά σύνορα δίνουν αξία στα εξωτερικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή