80 χρόνια πριν στην «Κ» 8-3-1940

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ: […] η σοβιετική κυβέρνησις υπέβαλε μέσω της σουηδικής κυβερνήσεως «τελεσιγραφικάς» προτάσεις ειρήνης προς την κυβέρνησιν του Ελσίνκι διά την αποδοχήν των οποίων ετάχθη προθεσμία η μεσημβρία, κατ’ άλλας δε πληροφορίας, το μεσονύκτιον της αύριον. […] Τας πληροφορίας αυτάς επαναλαμβάνει και ο ανταποκριτής του Ρώυτερ, ο οποίος προσθέτει ότι τον κυριώτερον ρόλον μεσολαβητού παίζει ο υπουργός των Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Ερκο, ο οποίος έσχε συναντήσεις μετά της πρεσβευτίνας των Σοβιέτ εν Στοκχόλμη κ. Κολλοντάι [φωτ.]. […] Οι εν Στοκχόλμη διπλωματικοί παρατηρηταί προεξοφλούν ότι η σουηδική μεσολάβησις θα στεφθή υπό επιτυχίας. Αληθές είναι, λέγουν, ότι ολίγον μετά την έκρηξιν του πολέμου η σοβιετική κυβέρνησις είχε προβή εις επίσημον αναγνώρισιν της «λαϊκής φινλανδικής κυβερνήσεως» του Κουζίνεν, η οποία εγκατεστάθη εις Τεριόκι, και δεν είναι διόλου απίθανον τα Σοβιέτ να υποστηρίξουν την κυβέρνησιν αυτήν μέχρι της τελικής νίκης.

ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ: […] ο Βασιλεύς Κάρολος ανέγνωσεν ενώπιον των Γερουσιαστών και των Βουλευτών τον βασιλικόν λόγον. […] Συνεχίζουσα την ειρηνικήν πολιτικήν της, η Ρουμανία εδήλωσεν, την επαύριον της έναρξης των εχθροπραξιών, ότι «θα τηρήση αυστηρώς τους κανόνας ουδετερότητας, τους θεσπισθέντες υπό των διεθνών συμβάσεων» […].

ΛΑΧΕΙΑ: Ποιος θα το πίστευε ότι η αποκρηάτικη διασκέδασις θα καλλιεργούσε ποτέ το χαρτοπαικτικό πνεύμα; Και όμως! Δεν υπάρχει ούτ’ ένας απ’ όλους αυτούς τους ατελείωτους χορούς, που δίδονται απόγευμα και βράδυ σ’ όλα τα ξενοδοχεία και τις αίθουσες της Αθήνας, που να μην έχη λαχείο. Επάνω στη μεγαλύτερη μέθη του χορού, μέσα στο αποκορύφωμα του γλεντιού, μόλις το μεγάφωνο αντιλαλήση το κλασσικό «άρχεται η κλήρωσις του λαχείου», όλοι θα συνέλθουν, θα καθίσουν και θα προσηλωθούν στον εκφωνητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή