Ανοσίες και ανοησίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα τόσο πολλοί ήταν λοιπόν αυτοί που κοινωνούσαν; Μέχρι που να εμφανιστεί αυτός ο κορωνοϊός και να απειλήσει τα ιερά και τα όσια, ιδέα δεν είχαμε για το πόσοι είναι εκείνοι που συμμετέχουν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Δεν είναι δα ότι η Εκκλησία τηρεί αρχεία, εκδίδει παραστατικά και στατιστικά. Αλλά να που από καταξιωμένους γιατρούς μέχρι βουλευτές και πολιτευτές δήλωσαν ανοικτά ότι όχι μόνο μεταλαμβάνουν αλλά θα το κάνουν και παρά την απειλή περαιτέρω εξάπλωσης του νέου ιού, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η πίστη προσφέρει ενός είδους ανοσία – τουλάχιστον στους ξενόφερτους ιούς με γριπώδη συμπτωματολογία.

Το ίδιο μήνυμα πέρασε και ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν την Κυριακή, αψηφώντας τις σαφείς οδηγίες των ειδικών, μετέβη στη Μητρόπολη Αθηνών μαζί με «πλήθος κόσμου» για να παρακολουθήσει τη λειτουργία.

Ολα αυτά θα ήταν απλώς κατανοητές απόψεις αν αφενός δεν εγκυμονούσαν αληθινούς κινδύνους για πολλούς ανθρώπους, κινδύνους που αφορούν αυτήν εδώ τη ζωή και όχι κάποια άλλη, και αν αφετέρου δεν «σιγοντάριζαν» την αντίληψη ότι την άποψη της επιστημονικής κοινότητας μπορούμε να την ακολουθούμε κατά το δοκούν, μόνο αν μας συμφέρει. Οτι είναι «ακόμα μια άποψη» και απόψεις έχουν όλοι. Η διάδοση αυτής της αντίληψης είναι και αυτή που έφερε πίσω στη ζωή μας ασθένειες που είχαμε για ξεχασμένες, λόγω της εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που έχει φέρει στο προσκήνιο διάφορες ψευδοεπιστημονικές και αναχρονιστικές απόψεις (για τη θεωρία εξέλιξης, την κλιματική κρίση, τις εκτρώσεις κ.λπ.), αυτή η οποία συντηρεί τη συνωμοσιολογία και τις προκαταλήψεις στην επιφάνεια.

Το ξετύλιγμα του κουβαριού περιπλέκεται όταν οι φορείς των αντεπιστημονικών θεωριών είναι οι ίδιοι επιστήμονες. Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ που δήλωσε (Real FM) ότι όσοι πιστεύουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τη Θεία Κοινωνία, είπε επίσης ότι πιο εύκολα μεταδίδεται ο ιός του HIV από τον κορωνοϊό από τη μετάληψη, μολονότι έχει τεκμηριωθεί ότι ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κοινή χρήση σκευών όπως το κουτάλι.

Αφεση αμαρτιών για τους πιστούς και κοινωνικός στιγματισμός για τους ασθενείς, δύο λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν νέα και μεγαλύτερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή