Οι διαγραφές στη Ν.Δ.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και κάποιοι στην Ευρώπη, έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες και μετανάστες. Χωρίς να επιχειρείται ωραιοποίηση της κατάστασης ή απόκρυψη πιθανών μεμονωμένων περιστατικών, η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική πολιτεία διαχειρίζεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση όχι μόνο με αποτελεσματικότητα, αλλά και με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα.

Η Ελλάδα καλείται να τηρήσει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας των συνόρων της –το οποίο αναγνωρίζουν οι εταίροι στο εξωτερικό, αλλά και η αντιπολίτευση στο εσωτερικό– και στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Και αυτό τη στιγμή που αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για την προώθηση γεωπολιτικών στόχων και οικονομικών απαιτήσεων.

Πολλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαγραφεί λόγω της καταδικαστέας συμπεριφοράς τους. Τελευταία περίπτωση, στέλεχος το οποίο, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων One Happy Family του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, στη Λέσβο, σε αναρτήσεις του έκανε λόγο για «one happy night» και για εικόνα «πιο ειδυλλιακή κι από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη!».

Είχαν προηγηθεί οι διαγραφές άλλου στελέχους που ζητούσε να «ρίξουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα» και έγραφε ότι «όταν οι δικοί μας πήγαν Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο, ήταν νόμιμοι ηθικοί και σεμνοί, αυτοί οι μαύροι τι είναι;», όπως και ενός άλλου που είχε επιτεθεί με τη φράση «θα πας από εκεί που ήρθες, πίθηκε» σε πρόσφυγα από το Ιράν ο οποίος είχε κάνει ανάρτηση κατά του φασισμού.

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι είναι ανησυχητικό το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας να έχει στους κόλπους του άτομα που εκφράζουν τέτοιες ακραίες θέσεις. Οντως, είναι. Ωστόσο, είναι καλύτερο για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη χώρα να είναι η Κεντροδεξιά τόσο μεγάλη ώστε να μην αφήνει εύκολα περιθώρια για την εκκόλαψη επικίνδυνων ακροδεξιών κομμάτων όπως συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πιο πρόσφατα στη Γερμανία με την εμφάνιση της AfD.

Στην Ελλάδα οι συγκεκριμένες φωνές χάνονται στα μετριοπαθή γρανάζια μιας δημοκρατικής Κεντροδεξιάς. Το μήνυμα που εκπέμπουν οι άμεσες διαγραφές είναι ότι η κυβέρνηση –όπως και όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας– δεν ανέχεται ακρότητες και χειρίζεται με σοβαρότητα και μετριοπάθεια το εξαιρετικά σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων – μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή