Θεωρείο (10/03/20)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκωμοσία χωρίς χειραψίες

Σας τα είχαμε πει πρώτοι εδώ. Ο προβληματισμός και η ανησυχία τόσο στη Βουλή όσο και στην ίδια τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενόψει της τελετής ορκωμοσίας της την προσεχή Παρασκευή, εξαιτίας του κορωνοϊού, όχι μόνο ήταν υπαρκτά, αλλά έλαβαν σάρκα και οστά. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες, αντί των περίπου 1.000 προσκεκλημένων που παραδοσιακά παρακολουθούν από τα θεωρεία την τελετή, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει το πολύ 150 άτομα. Η απόφαση προέκυψε ύστερα από επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Κικίλια και θεωρήθηκε απαραίτητο μέτρο όχι μόνο για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως παραδειγματισμός για τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις. Στην τελετή θα είναι προσκεκλημένοι φίλοι ή συγγενείς της νέας Προέδρου και αντιπροσωπεία μόνο των πρεσβευτών ξένων χωρών. Επίσης, στα έδρανα δεν θα είναι οι 300 αλλά αντιπροσωπείες από την κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Ατύπως θα δοθεί μάλιστα και οδηγία να μην υπάρξουν χειραψίες. «Υπάρχει και η επίνευση», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. Και όλα αυτά, βεβαίως, με τα έως χθες δεδομένα.

Σχέδιο Σιγκαπούρης

Στην κυβέρνηση θέλουν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δεδομένες ζημιές από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στον σχεδιασμό μάλιστα υπάρχει και πλάνο για εργασία κατ’ οίκον ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διασπορά του ιού. Οι πρώτες σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί προς τα υπουργεία για περιορισμό της παρουσίας των υπαλλήλων. Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες του εξωτερικού, με πρώτη τη Σιγκαπούρη, όπου οι εργαζόμενοι έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στη δουλειά εναλλάξ, για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Ισραηλινό άδειασμα

Στοπ στην προπαγάνδα των Τούρκων έβαλε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, βγάζοντας ανακοίνωση για την αναφορά του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν πως η κατάσταση στον Εβρο θυμίζει Αουσβιτς. Το ΚΙΣ κάνει λόγο για «απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό», κατηγορώντας τον Τούρκο αξιωματούχο για «δημιουργία εντυπώσεων» με στόχο «την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων». Η ισραηλινή αντίδραση είχε ξεκινήσει λίγο πριν, από τον Ντέιβιντ Χάρις, επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), ο οποίος, κάνοντας retweet την αναφορά του Τούρκου αξιωματούχου, τον κάλεσε να σταματήσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί «τους μετανάστες σαν πιόνια», ενώ θύμισε πως «ενώ η Τουρκία ήταν ουδέτερη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα πολέμησε τους ναζί και πλήρωσε βαριά τιμή».

Από ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ

Το Σάββατο η Ν.Δ. διέγραψε ένα μέλος της ονόματι Διαμαντή Καρασούλα, ο οποίος με πρωτοφανή χυδαιότητα χαρακτήρισε την πυρκαγιά σε δομή φιλοξενίας στη Λέσβο πιο ειδυλλιακή «κι από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη». Ο νεαρός πάντως, όπως μου λένε, δεν είναι ακριβώς Ν.Δ., καθώς έχει περάσει τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και πιο παλιά από τον ΛΑΟΣ. Εξ ου και η γνωριμία με τον Μ. Βορίδη με τον οποίο διαφημίζει τη σχέση του με φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook.

Τα σύνορα του Μπαλάφα

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει βρει ιδιαίτερα στηρίγματα το τελευταίο διάστημα στη λογική που θέλει να περάσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ των ανοικτών συνόρων. Τα στελέχη του δυσκολεύονται αρκετά να μιλήσουν ευθέως για κλειστά σύνορα και το πάνε γύρω γύρω. Οχι όμως ο Γ. Μπαλάφας. Ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τη μήτρα της Αριστεράς, σε όλες τις συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες δηλώνει δίχως περιστροφές πως η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με γνώμονα τον «πατριωτισμό». Ο Μπαλάφας πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που παλεύει δίχως ιδεοληψίες να περάσει την κεντρική γραμμή του κόμματος και αυτό έχει σχολιαστεί θετικά και από τον Τσίπρα.

Ο φίλος των Αυστριακών

Θα σας βάλω ένα δύσκολο κουίζ, γι’ αυτό θα έχετε και απάντηση μαζί. Με ποιον βουλευτή της Ν.Δ. είναι φίλος ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ; Ο 38χρονος Αυστριακός προέρχεται –όπως και ο καγκελάριος Κουρτς– από τα τσικό του κόμματος και συνυπήρξε στη Νεολαία του ΕΛΚ με τον Κ. Κυρανάκη. Μάλιστα ο Αυστριακός υπουργός διατηρεί επαφή με τον Ελληνα βουλευτή και μίλησαν πριν από την υπογραφή της ενίσχυσης του ενός εκατ. ευρώ από την Αυστρία στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων. Οπως του μετέφερε, μάλιστα, ο Αυστριακός, οι πολίτες της χώρας του στηρίζουν αναφανδόν την προσπάθεια της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα στον Ερντογάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή