Από τη Μαρφίν στο Καρά Τεπέ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νεκρούς, όπως στη Μαρφίν, ευτυχώς δεν είχαμε, αλλά εμπρησμοί υπήρξαν μπόλικοι. Το Σάββατο (7.3.2019) κάποιοι έβαλαν φωτιά στο κοινωνικό κέντρο του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού στη Λέσβο, που είχε και σχολείο για να μαθαίνουν ελληνικά τα προσφυγόπουλα. Λίγες ώρες πριν, στη Σάμο, άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο Σκανδιναβής εθελόντριας νοσηλεύτριας στο Κέντρο Υποδοχής καθώς και στο νοσοκομείο της Σάμου.

Αυτός ήταν ο τρίτος εμπρησμός στο νησί με στόχο εθελοντές. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής 1ης Μαρτίου η πυρπόληση ενός βαν που ανήκε στη ΜΚΟ «Aρσις». Στις 21 Δεκεμβρίου, άγνωστοι είχαν πυρπολήσει τη νοικιασμένη αποθήκη ρούχων ΜΚΟ στην περιοχή Ζερβού, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Λίγες ημέρες πριν, πάλι στη Σάμο, άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε ένα σπίτι όπου διέμεναν μέλη ΜΚΟ. Στη Χίο, στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας, ξημερώματα της Τρίτης 3 Μαρτίου πυρπολήθηκε αποθήκη «όπου υπήρχαν ρούχα και παπούτσια από δωρεές Χιωτών, που μοιράζονταν σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες τα είχαν ανάγκη, ειδικά τη χειμερινή περίοδο (…) Σε εμπρησμό οδηγούν τα πρώτα στοιχεία…» (Πολίτης Χίου» 3.3.2020).

Στις 7 Μαρτίου, περίπου 20 άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της νομαρχίας στη Μυτιλήνη, επιτέθηκαν σε Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν μέλη ΜΚΟ τα οποία εργάζονται στο νησί εθελοντικά. Εσπασαν τα τζάμια, χτυπούσαν τις πόρτες και προσπάθησαν να βγάλουν έξω τον οδηγό και τον συνοδηγό.

Μία εβδομάδα πριν, στη Θέρμη της Λέσβου, κάποιοι ξυλοκόπησαν άγρια Γερμανό δημοσιογράφο και πέταξαν τον εξοπλισμό του (κάμερες κ.λπ.) μέσα στη θάλασσα. Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, με σειρά αναρτήσεων στο Twitter κατήγγειλε φραστικές απειλές εις βάρος του τόσο στη Θέρμη όσο και κοντά στον καταυλισμό της Μόριας. Ο δημοσιογράφος του, Κώστας Πλιάκος, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που έκανε ένα αυτόκλητο περίπολο βράδυ Καθαράς Δευτέρας στον δρόμο Διδυμοτείχου – Φερών. Τον χτύπησαν, όπως και έναν μετανάστη που «συνέλαβαν», και του πήραν το κινητό (CNN Greece, 3.3.2020).

Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό ανθολόγιο όσων συμβαίνουν στα σύνορά μας και το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτά. Θα συμφωνήσουμε ότι έχει πολλή δουλειά για να αποκρούσει την ιδιόμορφη εισβολή που εξαπέλυσε ο Ερντογάν. Τα πήγε θαυμάσια. Ο Εβρος άντεξε. Η Ελλάδα να δούμε πόσο θα ανεχθεί αυτό το φασιστικό ξέσπασμα.

ΥΓ.: Αυτές τις μέρες και στα social media επικρατεί το κλίμα που υπήρχε την εποχή της Μαρφίν. Ιδιες ύβρεις, ίδιες κατάρες, ίδια ομοψυχία και το ίδιο ερώτημα: «Για τον Ερντογάν (τότε Μέρκελ) γιατί δεν λέτε κάτι;». Ισχύει η ίδια απάντηση: «Οταν ο Ερντογάν μάθει ελληνικά κι αρχίσει να μας διαβάζει, θα του γράψουμε ένα άρθρο που θα είναι όλο δικό του…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή