Θεωρείο (11/03/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα Ιστορίας από Αδωνι

Παλιά του τέχνη κόσκινο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο επιδόθηκε σε διδασκαλία… Ιστορίας απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν ξεκινούν το 1832 –όπως ισχυρίστηκε ο Γερμανός– με τον Oθωνα της Ελλάδος, αλλά πάνε πίσω στο… 962, όταν ο Γερμανός αυτοκράτορας Oθων Α΄ έστειλε τον επίσκοπο Λιουτπράνδο της Κρεμώνας να αντιγράψει το βυζαντινό δίκαιο. Aρα, η αντιγραφή που έκαναν αργότερα οι Ελληνες επί Οθωνα στο γερμανικό δίκαιο ήταν, σύμφωνα με τον Αδωνι, «αντιδάνειο». H εκδοχή του υπουργού Ανάπτυξης έχει βέβαια και ένα κενό, καθώς, σύμφωνα με τις πηγές, ο Λιουτπράνδος πέρασε δύσκολα στα χέρια των Βυζαντινών φοροεισπρακτόρων. Δεν ξέρουμε αν μετά του έδωσαν τα φώτα τους στο δίκαιο και έτσι επιβεβαιώνεται η εκδοχή του Γεωργιάδη.

«Πολιτική» Frontex

Μένω στη Γερμανία όπου, αψηφώντας τους κινδύνους από το ταξίδι με το αεροπλάνο –λόγω κορωνοϊού–, βρίσκονται οι βουλευτές της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, Μανούσος Βολουδάκης, Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Δημητρίου, βουλευτής του κυπριακού ΔΗΣΥ. Θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με τους Γερμανούς, όπως έλεγαν οι Ελληνες βουλευτές, να δείχνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αντιλαμβάνονται –δόξα τω Θεώ– για πρώτη φορά το τι πράττει η Τουρκία. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, μάλιστα, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση: να δημιουργηθεί μία «Frontex» από πολιτικούς υπαλλήλους από όλες τις χώρες της Ε.Ε., που θα εξετάζουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές τις αιτήσεις ασύλου και θα επαναπατρίζουν όσους δεν το δικαιούνται.

Νέο επικοινωνιακό επιτελείο στη Ν.Δ.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ν.Δ. που έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό συνεχίζεται. Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, δημιουργείται ένα νέο επικοινωνιακό επιτελείο που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και θα είναι –προφανώς– σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου. Τη νέα ομάδα αποτελούν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού Βασίλης Φεύγας, ο υπεύθυνος του γραφείου Tύπου Νίκος Ρωμανός, ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης και ο Ερικ Παρκς, ειδήμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βασικός στόχος τους, η στήριξη του κυβερνητικού έργου και η ανάδειξη θεμάτων.

Αλλαγές στο ΚΙΝΑΛ

Πριν από μερικούς μήνες ακολούθησε τη διαδρομή Τούμπα – Χαριλάου Τρικούπη. Τώρα θα κάνει το ανάποδο. Ο λόγος για τον γραμματέα του τομέα επικοινωνίας του Κινήματος, Κυριάκο Κυριάκου, ο οποίος θα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος διάδοχός του στο επικοινωνιακό επιτελείο θα είναι ο προερχόμενος από το Ποτάμι Πάνος Βλάχος. Η αποχώρηση Κυριάκου δεν έρχεται, πάντως, μέσω ρήξης, αλλά κοινή συναινέσει με την πρόεδρο του κόμματος, την οποία είχε ενημερώσει εγκαίρως.

Αδειασμα σε Παπαγγελόπουλο

Η στήλη σάς έχει ενημερώσει εδώ και καιρό πως στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν διαρκώς αποστάσεις από τους χειρισμούς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Νοvartis. Χθες ήταν η σειρά του Ν. Παππά, που όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο πότε πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντησή του με τον κ. Μιωνή, πριν ή μετά την υπογραφή του επίμαχου συμφωνητικού, απάντησε πως έγινε μετά. Αντιθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει υποστηρίξει πως έγινε πριν.

«Εκπαραθυρώσεις» στο ΥΠΕΞ

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει φαινομενικά με ένα μάλλον ήσυχο πόστο για κάθε στέλεχος, ωστόσο η εμπλοκή σχεδόν σε καθεμία από τις εξωστρεφώς σχεδιαζόμενες αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας την καθιστούν στην πραγματικότητα «ηλεκτρική καρέκλα». Τη συγκεκριμένη πραγματικότητα έζησε προ ολίγων ημερών η μέχρι πρότινος διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για μια σειρά από ζητήματα. Τελικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ζήτησε και έλαβε την (υπηρεσιακή) «κεφαλήν της επί πίνακι», καθώς τους τελευταίους μήνες είχαν προκύψει αρκετά προβλήματα. Η νομική υπηρεσία είχε, για παράδειγμα, ενστάσεις ως προς τον τρόπο χειρισμού των θαλασσίων ζωνών, ωστόσο το ποτήρι ξεχείλισε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή κάποια ρύθμιση που αφορά το μεταναστευτικό. Καμία δουλειά δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες.

Με τη Μαριέττα

Βουλευτές της Ν.Δ. έχουν βγει τις τελευταίες μέρες και, παίζοντας με το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών, εκφράζουν μια εντελώς αντιεπιστημονική άποψη περί Θείας Κοινωνίας και μετάδοσης του ιού. Κόντρα στο ρεύμα με θαυμαστή παρρησία βρέθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου. Η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. με δηλώσεις της (9,84) ήταν σαφής: «Ακουσα με έκπληξη όλη αυτή την υπόθεση περί θείας μετάληψης και απόρησα. Αυτά τα θέματα δεν είναι θρησκευτικά, είναι επιστημονικά και θα πρέπει να σοβαρευτούμε», είπε η πρώην υπουργός. Με απλά λόγια, η Μαριέττα έσωσε την τιμή για πολλούς στη φιλελεύθερη παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή