Αγιασμός, Βυζαντινόν, πρόπολη

Αγιασμός, Βυζαντινόν, πρόπολη

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα είναι βέβαιο, ότι τουλάχιστον θα το διασκεδάσουμε, όποια και αν είναι η εξέλιξη της ιστορίας με τον κορωνοϊό. Χθες, μας προέκυψαν δύο νέα κρούσματα (όχι του ιού, αλλά του είδους που παρακολουθεί στενά η στήλη), ανώτερα των περιπτώσεων της Ελενας Ράπτη και του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου.

Από την πλευρά των υπερασπιστών της Θείας Κοινωνίας, είχαμε τον τέως μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος, με τη γνωστή αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει όταν εκστομίζει τις πιο απίθανες τρέλες, παρουσίασε χθες τη δική του λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης του κορωνοϊού: αγιασμός! Κατά τον Αμβρόσιο, αυτή είναι η ασφαλέστερη, απλούστερη και οικονομικότερη λύση. Ασφαλέστερη, επειδή την εγγυάται ο Θεός, αν όχι αυτοπροσώπως, πάντως διά του νόμιμου εμπορικού αντιπροσώπου του. Απλούστερη, επειδή βάζουμε τον αγιασμό σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ψεκαζόμαστε συνεχώς από πάνω μέχρι κάτω. (Οι συγκεκριμένες οδηγίες, σημειωτέον, είναι του Αμβροσίου, όχι δικές μου.)

Τέλος, είναι η οικονομικότερη λύση, διότι και πάλι όπως είπε ο Αμβρόσιος, δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αγιασμού. Μια μικρή ποσότητα γνήσιου αγιασμού, που θα την ανακατέψουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τη βρύση, αρκεί. Επομένως, λέω εγώ, αφού ο αγιασμός έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται στην επαφή με το κοινό νερό, μπορούμε να αδειάσουμε ένα ολόκληρο μπουκάλι αγιασμό μέσα στη γεμάτη με νερό (ή γάλα γαϊδάρας, για μερακλήδες και μερακλούδες) μπανιέρα μας και έτσι, με ένα μπλουμ, αποκτάμε πλήρη προστασία!

Δεδομένης, πάντως, της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας των ψεκασμών με αγιασμό, μια ωραία ιδέα –αν και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί το λογοπαίγνιο λόγω ατυχών ιστορικών συνδηλώσεων– θα ήταν να ονομαστεί η πρόταση του Αμβροσίου «τελική λύση»! (Λύση για το συνταξιοδοτικό, εννοείται, όχι για την πανδημία…) Δεν είναι ωραίο; Ακούγεται ωραιότερο μάλιστα στα γερμανικά: «Endlösung»!..

Από το άλλο άκρο, εκείνο της αριστερής συνωμοσιολογίας, ο Σταμάτης Κραουνάκης διαπιστώνει ότι ο κορωνοϊός είναι «ολοφάνερη εργαστηριακή επίθεση μείωσης πληθυσμών» με στόχο τις μεγάλες ηλικίες. Παραθέτω αυτούσια τη διάγνωση του μουσικοσυνθέτη, διότι το παραληρηματικό ύφος συμπληρώνει θαυμάσια την ελαφρότητα της σκέψης: «Το εμβόλιο υπάρχει, προϋπήρξε του ιού. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ανίατη. Πας δεν πας νοσοκομείο, τα τινάζεις. Το εμβόλιο θα εμφανιστεί μόλις έχει επιτευχθεί ο στόχος. Συντονίστε την αντίσταση και κρατήστε τη βασική προφύλαξη. Κλείστε την τηλεόραση κι ανοίξτε τα παράθυρα. Η πρόπολη είναι σοβαρό γιατρικό, με πρόπολη πασαλείβουν οι μέλισσες το πτώμα της νεκρής μέλισσας μέσα στην κυψέλη για πλήρη αντισηψία».

Ισως το καλύτερο είναι ότι όλο αυτό το παραλήρημα ο Σταμάτης Κραουνάκης το απευθύνει στους «νουνεχείς», διότι καταλήγει με την εξής έκκληση: «Οφείλουμε όσοι είμαστε νουνεχείς να αντισταθούμε στη διασπορά πανικού και να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά σαν άνθρωποι». Αυτά από έναν νουνεχή προς τους ομοίους του…

Ο Οβελίξ, όπως είναι γνωστό, είχε τις ιδιότητες που τον έκαναν μοναδικό επειδή όταν ήταν μικρός είχε πέσει στο βαρέλι με το μαγικό φίλτρο των Γαλατών. Για την περίπτωση του Σταμάτη Κραουνάκη, παρακολουθώντας τις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς, θα διακινδύνευα τη μεταφορά ότι αυτός θα πρέπει να έπεσε τουλάχιστον σε καζάνι με LSD.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, να παρατηρούμε πώς συναντώνται ακόμη μία φορά η θρησκευτική πίστη και το αντικαπιταλιστικό μένος επάνω στην ίδια κοινή βάση του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης. Αγιασμός, λοσιόν «Βυζαντινόν» (με το ευφωνικό νυ απαραιτήτως), πρόπολη, γιατί όχι και παστουρμάς, αναρωτιέμαι…

Προαγωγές

Είναι περίοδος κρίσεων στο Στράτευμα, όπως θα έχετε πληροφορηθεί από τις αρμόδιες στήλες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι κρίσεις έγιναν και στα επουράνια τάγματα. Συγκεκριμένα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου συνήλθε στο Φανάρι και προήγαγε στις τάξεις των αγίων τρεις Αγιορείτες μοναχούς, προ πολλού αποβιώσαντες. Μεταξύ των προαχθέντων ξεχωρίζω τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, του οποίου η προσφορά ορίζεται ως εξής στην ανακοίνωση της Συνόδου: «Η κυριότερη πνευματική παρακαταθήκη που αφήνει ο Αγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής μέσα στις μοναστικές μάνδρες, τις σκήτες, τα ασκητήρια των επομένων αιώνων, όχι μόνον του Περιβολιού της Παναγίας, αλλά και παγκοσμίως, είναι η επιστροφή της προσκολλήσεως του νου και της καρδίας μέσα στην αδιάκοπη εργασία της μονολογίστου ευχής: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”». Εντυπωσιακό επίτευγμα, οπωσδήποτε!

Παράδειγμα

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το ΚΚΕ ανέβαλε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις του μέχρι το Πάσχα, λόγω κορωνοϊού. Φρόνιμο εκ μέρους του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς, δεδομένου ότι στις εκδηλώσεις του πρωτοστατεί η τρίτη ηλικία, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τις σχετικές φωτογραφίες. Δεν διακινδυνεύει ψήφους το ΚΚΕ! Ψήφους μάλιστα τις οποίες αν χάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει πίσω ποτέ ξανά, διότι στον άλλο κόσμο δεν ψηφίζουν. Με όλον τον σεβασμό, θα πρότεινα στην Εκκλησία να προσέξει το παράδειγμα του ΚΚΕ. Είναι, βέβαια, μια πολύ νεότερη θρησκεία αυτή, με ιστορία λίγο μεγαλύτερη των 100 ετών, ωστόσο και τα λεγόμενα «big corporations» του χώρου πάντα έχουν κάτι χρήσιμο να μάθουν από τα «startups»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή